Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Βυθίζεται η παραγωγή αργού της Βενεζουέλας

Αποτέλεσμα εικόνας για Βυθίζεται η παραγωγή αργού της Βενεζουέλας
Από το capital.gr
Ενώπιον της μεγαλύτερης μείωσης της ετήσιας παραγωγής πετρελαίου τα τελευταία 14 χρόνια βρίσκεται η Βενεζουέλα, η χώρα που κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο. Πίσω από την εξέλιξη αυτή βρίσκεται η οικονομική κρίση, η κακοδιαχείριση, αλλά και ο δραστικός περιορισμός των επενδύσεων στον κλάδο του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους 12 μήνες η παραγωγή αργού της Βενεζουέλας μειώθηκε κατά 9% στα 2,36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όταν την ίδια περίοδο τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ αύξησαν την παραγωγή τους 4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πετρελαϊκού καρτέλ.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Petroleos de Venezuela (PDVSA), να ανακοπεί ο πτωτικός ρυθμός, τα προβλήματα επιτείνονται εξαιτίας..
των καθυστερήσεων στις πληρωμές προς προμηθευτές, των ανεπαρκών επενδύσεων σε εξοπλισμό, αλλά και του προβληματικού σχεδιασμού της εκμετάλλευσης των τεράστιων κοιτασμάτων της χώρας.

Τα προβλήματα παραδέχθηκε και ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας και πρόεδρος της PDVSA, Eulogio Del Pino, επιβεβαιώνοντας την πτώση κατά 220.000 βαρέλια ανά ημέρα της παραγωγής – περίπου (8% σε σχέση με το 2015). Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι εξαγωγές αργού της Βενεζουέλας, που αντιστοιχούν στο 94% των συναλλαγματικών εισροών της χώρας, μειώθηκαν στα 1,19 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο.

Όπως τονίζουν αναλυτές, η παραγωγή της λατινοαμερικανικής χώρας δέχεται πιέσεις εξαιτίας των ελλείψεων ενέργειας που παρατηρούνται στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή έχει περιοριστεί σημαντικά και η δυνατότητα των μονάδων διύλισης της Βενεζουέλας να μετατρέψουν το βαρύ πετρέλαιο της χώρας σε διεθνώς εμπορεύσιμο αργό. Μάλιστα η PDVSA προκειμένου να αντιμετωπίζει το πρόβλημα φέρεται να έχει αυξήσει τις εισαγωγές νάφθας και ελαφρού αργού. Την ίδια στιγμή οι εταιρείες πετρελαϊκών υπηρεσιών έχουν περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητά τους στη χώρα, καθώς τους οφείλονται σημαντικά ποσά από το παρελθόν. Οι περικοπές στις επενδύσεις, προκάλεσαν τον σημαντικό περιορισμό του αριθμού των ενεργών γεωτρήσεων σε 49, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, ότι η εταιρεία συμβούλων IPD προέβλεψε πρόσφατα ότι η παραγωγή αργού της Βενεζουέλας θα κυμανθεί το 2016 στα 2,35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 400 χιλιάδες βαρέλια σε σχέση με πέρυσι.

Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 20ης Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου