Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Το 2050 σημείο καμπής για την ζήτηση ενέργειας παγκοσμίως

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΠΕΚ-Ρωσίας για «πάγωμα» των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου
Από το energypress.gr
Οι απαιτήσεις για ενέργεια διεθνώς αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς από τον 19ο αιώνα κι έκτοτε. Όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει σε περίπου 40 χρόνια. Τουλάχιστον, έτσι εκτιμά η Sanford C. Bernstein & Co.

Όπως αναφέρει σε μελέτη της που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, η ζήτηση θα κορυφωθεί γύρω στη δεκαετία του 2050 και στη συνέχεια θα αρχίσει να εξασθενεί. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να συμβεί επειδή θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα ΑΕΠ.  

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, ήδη καταγράφεται ..
ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται με επιβραδυνόμενο ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα υποτονική είναι και η οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας άλλος παράγοντας που κατά τους αναλυτές επιδρά είναι η μετατόπιση από μια ανάπτυξη με κύριο άξονα τη βιομηχανία, σε ένα μοντέλο όπου το κύριο βάρος πέφτει στις υπηρεσίες.  

Η κατανάλωση γαιανθράκων αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 2020, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη για την κατανάλωση πετρελαίου θέτει ως σημείο καμπής τη δεκαετία του 2030.  

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχιστεί, ωστόσο για τη μετάβαση στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια θα χρειαστούν δεκαετίες.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, ενώ η κατά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας ενδέχεται να έχει ήδη φτάσει το μέγιστο σημείο της, η ζήτηση για ενέργεια μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται ως και κατά 30% ακόμα προτού κορυφωθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου