Από το greeklignite.blogspot.gr
Πριν από δυο χρόνια το ιστολόγιο σας είχε ενημερώσει για το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στον κόσμο, που λέγεται Ivanpah και βρίσκεται στην έρημο Μοχάβε, στα σύνορα της Καλιφόρνιας με τη Νεβάδα των ΗΠΑ, 64χλμ ΝΔ του Λας Βέγκας. Το πάρκο ανήκει στη Brightsource Energy, κατασκευάστηκε από τη Bechtel και η εγκατεστημένη ισχύς είναι 392MW-gross/377MW-net. Σήμερα λοιπόν έχουμε νεότερα για το Ivanpah, υπό την αιγίδα του κρατικού USGS. Φυσικά δεν φαντάζομαι πως μπορεί να ενδιαφέρουν και τον Υπουργό ΠΕΝ, που φέτος έδωσε το πράσινο φως για τα αμφιλεγόμενα ηλιοθερμικά στην Κρήτη.
Το πάρκο Ivanpah αποτελείται από τρία επιμέρους εργοστάσια, έχει 173.500 βάσεις διπλών κατόπτρων (ηλιοστάτες), που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια σε 3 πύργους/λέβητες ύψους 140μ. Κόστισε 2,2 δισ. δολάρια και στους επενδυτές συγκαταλέγονται η NRG Energy, η οποία το διαχειρίζεται κιόλας, η Google, η BP, η Morgan Stanley, η Chevron, κλπ. Εκτείνεται σε δημόσια έκταση 14,2 τετρ. χλμ. και κατά τη χωροθέτησή του υπήρξαν αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις, για την προστασία της χελώνας της ερήμου. Για να λυθεί το πρόβλημα κατασκευάστηκε ένας ειδικός φράκτης, ώστε να μη μπαίνουν χελώνες στο πάρκο, κατασκευάστηκαν φωλιές περιμετρικά για τις χελώνες που ήδη υπήρχαν μέσα, κι έγιναν προγράμματα καταμέτρησης του αριθμού τους, συνεχούς παρακολούθησης κι εκπαίδευσης του προσωπικού ώστε να προσέχει να μην τις σκοτώνει, με αυτοκίνητα ή μηχανήματα.
Το πάρκο ξεκίνησε τη.
λειτουργία του πρώτου απ' τα τρία εργοστάσια στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 και μπήκε σε πλήρη λειτουργία το 2014. Απ' το αρχικό διάστημα της λειτουργίας φάνηκε ωστόσο ότι οι οικολογικές οργανώσεις, που τόσο φρόντιζαν για τη χελώνα, ξέχασαν τα πουλιά και τα έντομα: η έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η ζέστη από τα ηλιακά κάτοπτρα προσέλκυσε εκατομμύρια έντομα, όπως πεταλούδες, ακρίδες, κλπ, τα έντομα προσέλκυσαν νυχτερίδες κι εντομοφάγα πουλιά, όπως χελιδόνια, κλπ, και τα μικρά πουλιά προσέλκυσαν μεγαλύτερα αρπακτικά, όπως γεράκια. Μια ολόκληρη τροφική αλυσίδα δημιουργήθηκε στο Ivanpah, στη μέση της ερήμου.
Η συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας στους πύργους δημιουργεί ζώνες πολύ υψηλής θερμοκρασίας, έως 800οC: όταν ένα έντομο ή ένα πουλί πετάξει ...
μέσα σ' αυτή τη ζώνη θερμαίνεται απότομα και είτε τα έντομα ψήνονται επιτόπου είτε τα φτερά των πουλιών "καψαλίζονται", όπως φαίνεται στη φωτογραφία, αφήνοντας πίσω τους ένα συννεφάκι καπνού καθώς πετούν. Εξαιτίας αυτού του καπνού οι εργαζόμενοι στο πάρκο ονόμασαν τα πουλιά "streamers", (αν και το "steamers" θα απέδιδε ίσως καλύτερα το φαινόμενο).
Αυτό το φαινόμενο το μελέτησε η Γεωλογική Εταιρεία των ΗΠΑ (USGS) και στο τέλος Ιουλίου 2016, στο open access περιοδικό Plos One, δημοσιεύτηκε η εργασία "Evaluating the Effectiveness of Wildlife Detection and Observation Technologies at a Solar Power Tower Facility". Ταυτόχρονα το USGS έδωσε στη δημοσιότητα και ανέβασε στο YouTube το πιο πάνω και το πιο κάτω βίντεο, που δείχνουν με τον πιο πειστικό τρόπο το πόσο "φιλικό" είναι για τα πουλιά και τα έντομα το Ivanpah. Μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα τη συχνότητα με την οποία εξοντώνονται ή μάλλον εξαχνώνονται τα έντομα και τα πουλιά, που κάνουν το μοιραίο λάθος να βρεθούν στις φονικές ακτίνες των ηλιοστατών.
Η μελέτη του USGS αξιολόγησε διάφορες τεχνικές παρακολούθησης της επίδρασης των ηλιοθερμικών πάρκων στην άγρια ζωή (ραντάρ, βιντεοσκόπηση, παγίδευση εντόμων) και κατέληξε πως η βιντεοσκόπηση είναι η πιο αποτελεσματική. Οι μελετητές εργάστηκαν στον πύργο Νο 3 του Ivanpah στις 14-22 Μαΐου 2014, στον πύργο Νο 2 στις 2-4 Σεπτεμβρίου και στον πύργο Νο 1 στις 4-11 Σεπτεμβρίου 2014, ως περιόδους αντιπροσωπευτικές της παρουσίας και της μετανάστευσης πουλιών, εντόμων και νυχτερίδων. Ταυτόχρονα είχαν στήσει παγίδες εντόμων κοντά στους πύργους, ανάμεσα στους ηλιοστάτες και τους πύργους, αλλά το Σεπτέμβριο οι παγίδες παρέμειναν στις 2-11/9 στον Πύργο 2, ενώ απ' τις 4/9 είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για επισκευή. Συγκέντρωσαν εκατοντάδες ώρες βίντεο και θεωρούν τώρα πως το κύριο πρόβλημα είναι στα έντομα: σε 700 ώρες βίντεο λένε πως είδαν το πολύ 15 πουλιά να πέφτουν θύματα των ηλιοστατών. Ωστόσο το μικρό μέγεθος των εντόμων δεν τους επέτρεψε να προσδιορίσουν το είδος τους, με τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησαν (κάμερες με τηλεφακό).
Η βιντεοσκόπηση έγινε με 5 τύπους καμερών, (θερμικές, φωτός ημέρας, υπέρυθρου φάσματος, υπεριώδους φάσματος), προκειμένου να προσαρμοστούν σε συνθήκες είτε πολύ έντονου είτε πολύ χαμηλού φωτισμού. Οι κάμερες είχαν τοποθετηθεί 12μ. νότια της βάσης κάθε πύργου και κοιτούσαν προς τα πάνω και δυτικά.
Οι παγίδες εντόμων συνέλεξαν 691 αρθρόποδα το Μάιο κοντά στη βάση του πύργου 3 και 1231 το Σεπτέμβριο, κοντά στη βάση του πύργου 2, ο οποίος ωστόσο μετά τη 2η ημέρα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για επισκευή. Το Μάιο συλλέχθηκαν 427 έντομα στη διάρκεια της ημέρας και 265 στη διάρκεια της νύχτας, ενώ το Σεπτέμβριο συλλέχθηκαν 766 έντομα στη διάρκεια της ημέρας και 465 στη διάρκεια της νύχτας. Τα περισσότερα ήταν μύγες, αλλά βρέθηκαν επίσης μέλισσες, σφήκες, σκαθάρια, κλπ. Και βεβαίως η παγίδευση έγινε κοντά στο έδαφος, όχι κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των ακτινών στους πύργους.
Μετά τις ανεμογεννήτριες, που έχουν χαρακτηρισθεί διεθνώς ως bird choppers (τεμαχιστές πουλιών), τώρα και τα ηλιοθερμικά αποδεικνύονται ως "όπλα μαζικής καταστροφής" ενάντια στον κόσμο των εντόμων. Βάλτε λοιπόν κι άλλα αιολικά κ. Βερροιόπουλε, εγκρίνετε κι άλλα ηλιοθερμικά κ. Σκουρλέτη, με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν λένε τίποτα για τα πραγματικά προβλήματα. Αντί για τα ηλιοθερμικά, τα Φ/Β στις στέγες των Μη Διασυνδεμένων Νησιών θα σας επέτρεπαν να μειώσετε άμεσα την κατανάλωση πετρελαίου και να κάνετε πράξη την "ενεργειακή δημοκρατία", που τόσο σας αρέσει. Αλλά δεν το κάνετε. Γι' αυτό, μην απορήσετε καθόλου αν μία των ημερών ακούσετε κανένα "σύντροφο" να σας λέει πως "ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας είναι μπάχαλο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου