Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Σε υψηλό τριών εβδομάδων το αργό – Στη Σ. Αραβία στρέφονται οι ελπίδες

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το capital.gr
Ράλι κατέγραψαν οι τιμές του αργού πετρελαίου σήμερα και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, μετά τις δηλώσεις από πλευράς του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Οι δηλώσεις αυτές αύξησαν τις προσδοκίες για μία συμφωνία των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών ότι θα αναλάβουν δράση για τη σταθεροποίηση της παραγωγής.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το αργό πετρέλαιο τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,78 δολ. ή 4,3% στα 43,49 δολ. το βαρέλι. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο ICE του Λονδίνου, το πετρέλαιο Brent παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 4,5% ή 1,99 δολ. στα 46,94 δολ. το βαρέλι.

Ειδικότερα, ο Khalid al-Falih είπε ότι..
"η Σαουδική Αραβία θα συζητήσει την πιθανότητα να αναλάβει δράση προκειμένου από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες παραγωγούς του OPEC και μη σε επερχόμενη συνάντησή τους".

Παράλληλα, η εκτίμηση ότι ο κόσμος θα καταναλώσει λιγότερο πετρέλαιο το 2017 από ότι αρχικά αναμενόταν καθώς συνεχίζεται  το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας εκφράζεται στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας  (ΙΕΑ).

Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί από τα 1,4  εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2016 στο μέσο όρο των 1,2 εκατ. βαρελιών το 2017, ήτοι κατά 0,1 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Τη Τετάρτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) , άφησε αμετάβλητη την εκτίμησή του για τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης το 2017 στα 1,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά αναβάθμισε τις προβλέψεις για το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου