Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Κύπρος: Δέσμευση από Εni για νέες γεωτρήσεις και από Delek για ανάπτυξη της «Αφροδίτης»

Αποτέλεσμα εικόνας για Κύπρος: Δέσμευση από Εni για νέες γεωτρήσεις και από Delek για ανάπτυξη της «Αφροδίτης»
Από το energypress.gr
Τη δέσμευση και τη βούληση της ιταλικής ENI να παραμείνει στην Κύπρο και να συνεχίσει να επενδύει στην Κύπρο, τόσο σε σχέση με τα υφιστάμενα τεμάχια, όσο και σε σχέση με πιθανά νέα, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλζι, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Όπως επισημαίνουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Διευθύνων της Eni τόνσιε επίσης ότι νέα γεώτρηση από την εταιρεία θα γίνει εντός του 2017.

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την..
δέσμευση, την αφοσίωσή μας στη χώρα. Συζητήσαμε για τα τρία υπάρχοντα τεμάχιά μας (2,3,9) για τον προγραμματισμό στο μέλλον», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης ο τρίτος γύρος αδειοδότησης για την κυπριακή ΑΟΖ, για τον οποίο πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε μερικές εβδομάδες.

«Επίσης και για αυτό (3ο γύρο αδειοδότησης) εκφράσαμε την δέσμευση, την αφοσίωση και την βούλησή μας να συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να επενδύουμε και πιθανόν να κερδίσουμε, ώστε να αρχίσουμε αμέσως να εργαζόμαστε στα νέα τεμάχια», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι συζητήθηκε ο κόμβος φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που γίνεται όλο και πιο σημαντικός με την Κύπρο την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Όπως είπε η ENI είναι ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης στην Μεσόγειο, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά επίσης και στην Λιβύη, την Νιγηρία και την Τυνησία.

«Έτσι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας, την εμπειρία μας και η θέση μας να είναι πολύ δραστήρια και στην Κύπρο», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα σχέδια της εταιρείας για γεωτρήσεις, ο κ. Ντεσκάλζι ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου, ενώ το θέμα είναι υπό συζήτηση. Η γεώτρηση είπε, θα γίνει σίγουρα το 2017.

Delek: Δέσμευση για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Delek, όπου ο αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, τόνισε τη δέσμευση της Delek για ανάπτυξη του «Αφροδίτη».

Μετά τη συνάντησή που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο κ. Φρίντμαν, δήλωσε ότι «θέλουμε να επιταχυνθεί η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ για την ανάπτυξη του "Αφροδίτη" και να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο εκφράσαμε τη δέσμευση της Delek για την Κύπρο. Επίσης προχωρούμε με τα σχέδια μας για το ‘Λεβιάθαν’ και ελπίζουμε σε στενές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών και των δύο έργων».

Χριστοδουλίδης: Αύριο το ραντεβού Αναστασιάδη με την Total

Αν δεν προηγηθεί λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να περάσει αγωγός προς την Τουρκία μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στου δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα δύο πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των εταιρειών Delek και ΕΝΙ.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα υφιστάμενα συμβόλαια των δύο εταιρειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο γ' γύρος αδιεοδότησης για τον οποίον θα πρέπει να δηλωθεί ενδιαφέρον μέχρι τις 22 Ιουλίου και η γεωστρατηγική σημασία της Αν. Μεσογείου σε σχέση με την υλοποίηση ενεργειακών σχεδιασμών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις συναντήσεις και σημείωσε πως αύριο το μεσημέρι θα δεχθεί αντιπροσωπεία της TOTAL μετά από σχετικό αίτημα της ίδιας της πετρελαϊκής.

Ερωτηθείς ο ίδιος είπε ότι «υπάρχει γενικότερα αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες κάτι που χαιρετίζουμε, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα για την περιοχή και θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα μετουσιωθεί σε πράξη αυτό το ενδιαφέρον».

Σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την είσοδο και νέας εταιρείας στο οικόπεδο 12 υποβλήθηκε νέο σχέδιο ανάπτυξης από τις εταιρείες που μελετήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «σήμερα θα αποσταλούν τα δικά μας σχόλια για την πρόταση της κοινοπραξίας και αναμένουμε το συντομότερο να έχουμε κατάληξη. Και από τις δύο πλευρές υπάρχει επιθυμία για ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί αγωγού από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας που θα περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γίναμε αποδέκτες τέτοιου αιτήματος είτε έκκλησης από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου