Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για τα «δίδυμα έργα» του IGB και του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης

Αποτέλεσμα εικόνας για «δίδυμα έργα» του IGB και του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούποληςα
Από το energyworld.gr
Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Amos Hochstein είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Hochstein βρέθηκε στην Ελλάδα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, προερχόμενος από τη Βαρσοβία, όπου συμμετείχε σε ενεργειακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συζήτησε με τον κ. Σκουρλέτη τις εξέλιξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP,  τις προοπτικές του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB και το σχέδιο για πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είχε..
προηγηθεί, στις αρχές Ιουλίου, συνάντηση στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρίας Cheniere η οποία φαίνεται ότι πλέον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και στην κατασκευή του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είναι γνωστό το τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης προωθείται από την εταιρία Gastrade, του ομίλου Κοπελούζου σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και πλέον και τη βουλγαρική BEH. Η Cheniere που κατ΄ αρχήν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια του σταθμού της Αλεξανδρούπολης και του IGB με αμερικανικό LNG, πλέον «βλέπει» και το ενδεχόμενο συμμετοχής της στις επενδύσεις. Τα δυο έργα συνδυάζονται με τον TAP για την μεταφορά αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη  αλλά και με την προοπτική μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου προς την ευρωπαική αγορά. Αυτό άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και ένα από τα ζητήματα που έθεσε στη συνάντηση του με τον κ. Σκουρλέτη ο κ. Hochstein.

Όπως ανακοινώθηκε ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε εκτενώς στον σχεδιασμό για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή προς διάφορες κατευθύνσεις. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα στόχο που εκτός από την εμπορική και οικονομική διάσταση που τον διακρίνει, δημιουργεί τη δυνατότητα ενίσχυσης παραδοσιακών σχέσεων και  δημιουργίας νέων, στη βάση της αμοιβαίας συνεργασίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου