Από το energypress.gr
Στη μέγκενη των ενεργειακών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ τοποθετεί το Κυπριακό ο Χαράλαμπος Έλληνας. DELEK και Άγκυρα βρίσκονται σε διάλογο εδώ και αρκετό καιρό και η εξομάλυνση με το Τελ Αβίβ θα επισπεύσει την ενεργειακή συνεργασία, δηλώνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Αν η Τουρκία και το Ισραήλ θέλουν να προχωρήσουν με τον αγωγό, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να τους εμποδίζει, δήλωσε χθες ο πρώην Προέδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας στη ραδιοφωνική εκπομπή του «Ράδιο Πρώτο», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως μέχρι το 2017 υπάρχει περιθώριο λύσης του Κυπριακού, προκειμένου να καταστούμε ενεργό μέρος του τουρκο-ισραηλινού αγωγού.
Επιπλέον, σημείωσε πως..
η Τουρκία διεκδικεί το τεμάχιο 6 και υπάρχει πιθανότητα η Άγκυρα να μας εμποδίσει, αν επιχειρήσουμε να δραστηριοποιηθούμε σε αυτό από το 2018 και μετά. Στο ίδιο πλαίσιο, ισχυρίστηκε πως με τη γεώτρηση της ENI στο τεμάχιο 9, όπως έγινε προηγουμένως και με τη γεώτρηση της Noble στο τεμάχιο 12, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να κατεβεί το Μπαρμπαρός. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η αναφορά του για τα έσοδα από το φυσικό αέριο και την προοπτική χρηματοδότησης της λύσης από αυτά.
Συγκεκριμένα, εξήγησε πως αν η επενδυτική απόφαση ληφθεί το 2017, τα πρώτα έσοδα θα έρθουν το 2025. Επιπλέον, δήλωσε πως ενώ το κόστος της λύσης υπολογίζεται στα 30 δις ευρώ, τα έσοδα σε βάθος 15ετίας ανέρχονται σε 5 δις.
Εφικτός ο τουρκο-ισραηλινός αγωγός
«Υπάρχουν δύο διεθνείς συμφωνίες, στις οποίες η Κύπρος λαμβάνει μέρος. Το UCLOS (Δικαίο για τη Σύμβαση της Θάλασσας) που μόνο η Κύπρος έχει υπογράψει, αλλά όχι η Τουρκία και το Ισραήλ. Επομένως, μπορεί να πουν ότι αυτό δεν ισχύει για εμάς, αφού δεν το έχουμε αναγνωρίσει.
Το δεύτερο είναι το Energy Charter Tready, το οποίο έχει υπογράψει η Κύπρος και η Τουρκία. Και οι δύο συμφωνίες δίνουν κάποια δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό όμως που δεν της δίνουν είναι το δικαίωμα να σταματήσει τον αγωγό για το έτσι θέλω. Μπορεί να φέρει ενστάσεις για περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και για την πορεία του αγωγού.
Αν όμως οι εταιρείες λάβουν αυτά υπ' όψιν και κάνουν κάποιες αλλαγές, δεν μπορεί η Κύπρος επ' άπειρον να κάνει ενστάσεις. Αυτό δεν είναι αποδεκτό, βάσει των διεθνών συμβάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έλληνας, προσθέτοντας πως στο τέλος η Κύπρος «είναι υποχρεωμένη να δεχτεί την κατασκευή του αγωγού, αν και εφόσον το Ισραήλ θέλει να συμφωνήσει».
Η «ευκαιρία» για λύση
Ο κ. Έλληνας επεσήμανε ότι ορόσημο για το Ισραήλ, προκειμένου να λάβει την τελική επενδυτική του απόφαση, είναι το 2017, ημερομηνία την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ευκαιρία» για την Κυπριακή Δημοκρατία για να λύσει το Κυπριακό, προκειμένου να λάβει μέρος στο έργο.
«Μας δίνουν την ευκαιρία και μας λένε πως μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, αν υπάρξει συμφωνία του Κυπριακού, τότε είναι ευκαιρία για την Κύπρο να λάβει μέρος στο έργο και ως αντάλλαγμα για την αποδοχή, να περάσει ο αγωγός από την ΑΟΖ της, να πει, θέλουμε και εμείς να ενωθούμε με τον ίδιο αγωγό και να εξάγουμε το δικό μας φυσικό αέριο. Αλλιώς δεν θα μας περιμένουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συμφωνία συνεκμετάλλευσης
Επιπλέον, ο πρώην Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία συνεκμετάλλευσης της Κύπρου με το Ισραήλ. Αν δεν προχωρήσει η τελευταία διαδικασία, συνέχισε, τότε είναι ορατός και μεγάλος ο κίνδυνος το «Αφροδίτη» να μείνει εκεί που είναι, ανεκμετάλλευτο. Σε τέτοια περίπτωση, είπε, χάνουμε ευκαιρίες και «φοβάμαι ότι στο τέλος θα μείνουμε με μια τρύπα στον βυθό της θάλασσας».
Έκλεισε η πόρτα της Αιγύπτου
Όσον αφορά τις εξαγωγές προς Αίγυπτο, επεσήμανε πως τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για το Ισραήλ η επιλογή αυτή έχει κλείσει, αφού, όπως είπε, μέχρι το 2020 θα έχει καταστεί αυτάρκης. «Δεν προχωρά και το ξέραμε από την αρχή ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα λόγω τιμών. Αν τις λαμβάναμε υπόψη, από τις αρχές του 2014, τότε δεν θα σπαταλούσαμε δύο χρόνια να σχεδιάζουμε πωλήσεις στην Αίγυπτο.
Μείναμε με μία μέθοδο, εξαγωγές στην Αίγυπτο, αν αυτό κλείσει, δεν κοιτάξαμε τίποτα άλλο», είπε. Σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, χαρακτήρισε επικοινωνιακού τύπου τις επισκέψεις του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη στο Χιούστον των ΗΠΑ και ισχυρίστηκε πως αυτές έγιναν καθυστερημένα και δεν αναμένεται να έχουν επίδραση στον Γ' Γύρο αδειοδότησης.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε πως «το φυσικό αέριο ήταν ο κύριος λόγος για τη συμφιλίωση και την εξομάλυνση με την Τουρκία», επισημαίνοντας συγχρόνως ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου ήταν μεταξύ των θεμάτων της συζήτησης, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry στο Ισραήλ την περασμένη Κυριακή.
Επιπλέον, σύμφωνα με την «Jerusalem Post», ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Delek Drilling και της Avner Oil Exploration, Yaniv Friedman, δήλωσε πως η είδηση ??της αναθέρμανσης των σχέσεων του Ισραήλ με τους γείτονές του είναι σημάδι μιας «νέας Μέσης Ανατολής». «Είμαστε ήδη σε διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Friedman προσθέτοντας: «Τώρα με την εξομάλυνση [των σχέσεων], αυτό θα πρέπει να επιταχυνθεί».
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, αντιπροσωπία της DELEK βρέθηκε στην Κύπρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η Κυβέρνηση, κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσον η εταιρεία έθεσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα κατασκευής αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία, απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας μόνο ότι η DELEK είναι δεσμευμένη στην κυπριακή ΑΟΖ.
(Μ. Πουλλάδος, Η Σημερινή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου