Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Τα προβλήματα για την εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το pronews.gr
Την περασμένη Τετάρτη, ο Στεφάν Μισέλ, επικεφαλής του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική πέρασε το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία, για να κοινοποιήσει στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη το ενδιαφέρον της εταιρείας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Η κυπριακή κυβέρνηση προκήρυξε τρία οικόπεδα (τα 6,8 και 10 που βρίσκονται νοτίως της Κύπρου) στις 23 Μαρτίου του 2016. 

Ο Διαγωνισμός έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 22η Ιουλίου και αποδεικνύεται ήδη ότι ήταν μια σοφή επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης, το διεθνές ενδιαφέρον, παρά τις χαμηλές τιμές του αερίου αυτήν την περίοδο, είναι ιδιαίτερα αυξημένο. 

Η περίπτωση της Total το αποδεικνύει. Οι Γάλλοι είχαν..
συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων που είχε προκηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία και είχαν άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, απογοητεύτηκαν όμως από τις σεισμογραφικές τους έρευνες και τον Ιανουάριο του 2015 διέρρευσαν ότι προσανατολίζονται στην αποχώρηση από την Κυπριακή ΑΟΖ. 

Τον περασμένο Απρίλιο, παρόμοιες πληροφορίες κυκλοφόρησαν και για την ιταλική ΕΝΙ, που στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης είχε πάρει άδειες στα οικόπεδα 2,3 και 9 και της οποίας οι έρευνες είχαν αποβεί επίσης άκαρπες. 

Και η ΕΝΙ επιθυμεί να συνεχίσει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ο διευθύνων σύμβουλος της Κλαούντιο Ντεσκάλζι, μετά από συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη. 

Το ενδιαφέρον φαίνεται πως είναι ευρύτερο, σύμφωνα με κυπριακές πηγές τα σεισμογραφικά δεδομένα της περιοχής που προκηρύχθηκε τα αγόρασαν κολοσσοί, όπως η Exxon και η BP. 

Η ανταπόκριση στην παρουσίαση που έκανε πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης στο Λονδίνο αξιολογήθηκε πολύ θετικά από την κυπριακή κυβέρνηση, που περιμένει μεγάλα πράγματα στο χώρο της Ενέργειας μέσα στο επόμενο έτος. «Το 2017 θα είναι μια κομβική χρονιά για την ενέργεια στην Κύπρο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Η βελτίωση των προοπτικών για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους ο σημαντικότερος ασφαλώς ήταν η ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος «Ζορ» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Η ελπίδα όσων δραστηριοποιούνται σε έρευνες στην περιοχή είναι να βρεθούν παρομοίως μεγάλα κοιτάσματα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα οικόπεδα που δημοπράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία είχαν ακριβώς τα ίδια σεισμογραφικά χαρακτηριστικά με το «Ζορ». Οι γεωπολιτικοί παράγοντες διαδραματίζουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο. 

Η στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στο ρεαλισμό και η αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ (κυρίως) αλλά και ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, αποδυναμώνουν για τους μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς το γεωπολιτικό ρίσκο της περιοχής. 

Η εκτίμηση των επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών της ενέργειας είναι, πως η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μια συνολική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στην περιοχή και θα άρει τυχόν εμπόδια και ενστάσεις. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, ότι καταλυτικό ρόλο για τις σημερινές εξελίξεις έπαιξε η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει με τη διαδικασία αδειοδότησης εν μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ενώ γνώριζε ότι αυτό θα προκαλέσει την αντίδραση της άλλης πλευρά, αλλά και ενώ την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, την είχε πάρει στα χέρια του ο Ερντογάν και χαρακτηριζόταν από διακυμάνσεις και επιθετικότητα.

Η κυπριακή κυβέρνηση διάβασε ωστόσο σωστά την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό (όπου αποφάσισε να μην βάλει τους υδρογονάνθρακες στο ράφι για χάρη των συνομιλιών), αλλά και την διεθνή συγκυρία και προχώρησε. 

Η συμμετοχή μεγάλων ενεργειακών κολοσσών στους διαγωνισμούς θεωρείται ως εκ των ουκ άνευ για να προχωρήσουν οι έρευνες και η εκμετάλλευση, όπως λένε στελέχη της κυπριακής αγοράς καθώς οι ισραηλινές εταιρείες και την μεσαίου μεγέθους αμερικανική Noble που δραστηριοποιούνται στο κοίτασμα Αφροδίτη δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να προχωρήσουν σε πιο εκτεταμένες έρευνες. 

Το επόμενο μεγάλο αγκάθι για την κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να προκύψει πάντως από την αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, καθώς αυτή ξαναφέρνει εμφατικά το θέμα ενός αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία στην επικαιρότητα. 

Η καλύτερη λύση για όλους τους εμπλεκομένους θα ήταν η λύση του Κυπριακού, ωστόσο στην κυπριακή κυβέρνηση δεν θεωρούν την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων ως την πιθανότερη εκδοχή. 

Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν καλώς ή κακώς μέσα στο εξάμηνο, λένε πηγές στην κυπριακή κυβέρνηση. Από εκεί και ύστερα το θέμα είναι κατά πόσον η Τουρκία είναι διατεθειμένη να χαμηλώσει τον πήχη, ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός. 

Στη Λευκωσία δεν θεωρούν πάντως ότι το Ισραήλ θα τους πιέσει για τον αγωγό στην Τουρκία (που αναγκαστικά θα περάσει μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ) σε περίπτωση που δεν θα καταλήξει σε λύση το Κυπριακό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου