Από το energypress.gr
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για υποβολή προτάσεων από ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες για την εξασφάλιση άδειας για έρευνα υδρογονανθράκων στα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Αυτή την βδομάδα αναμένονται δημόσιες και παρασκηνιακές ζυμώσεις καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας θα έχουν σειρά επαφών με επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών εντός και εκτός Κύπρου.
Οι επαφές του προέδρου Αναστασιάδη με τους επικεφαλής διεθνών εταιρειών ξεκινούν αυτή τη βδομάδα και θα ολοκληρωθούν την αμέσως επόμενη.
Παλαιοί και νέοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα εξόρυξης φυσικού αερίου είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Όπως έχει διαρρεύσει, μεταξύ των εταιρειών που..
ενδεχομένως να υποβάλουν προτάσεις είναι η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική TOTAL, οι οποίες επίσης ζήτησαν και έλαβαν γεωλογικά δεδομένα.
Επιπρόσθετα γεωλογικά δεδομένα ζήτησε και έλαβε και εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, χωρίς αυτό να προδικάζει ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση.
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 22 Ιουλίου.
Οι πλείστες, αν όχι όλες οι προτάσεις, θα υποβληθούν την τελευταία μέρα όπως είναι η πρακτική που ακολουθούν οι εταιρείες.
Ο υπουργός ενέργειας απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα εταιρειών καθώς, όπως δήλωσε στην StockWatch, αυτό θα διαφανεί από το άνοιγμα των προτάσεων στις 22 Ιουλίου.
Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι εταιρείες που θα επιλεγούν από την κυπριακή Δημοκρατία θα έχουν τεχνοοικονομικό βάθος.
Σημείωσε ότι ο ίδιος αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο όπου την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ευρώπης.
Ακολούθως θα μεταβεί στο Χιούστον όπου την ερχόμενη Παρασκευή θα παρουσιάσει τα στρατηγικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής ΑΟΖ καθώς η τεχνοκρατική ενημέρωση έγινε, όπως είπε, από ομάδα λειτουργών του υπουργείου ενέργειας.
«Όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες κατέχουν ήδη τα γεωλογικά δεδομένα. Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε την Κύπρο ως τη χώρα από την οποία θα μπορέσουν αυτές οι εταιρείες να συμμετέχουν στο ενεργειακό πρόγραμμα της ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης.
Το τελικό στάδιο διαδικασίαςτου τρίτου γύρου για χορήγηση άδειας για έρευνα υδρογονανθράκων στα τρία ερευνητικά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ εκτυλίσσεται εν μέσω της συμφωνίας επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Ισραήλ.
Η συμφωνία αυτή εκτιμάται από στελέχη των εταίρων του κοιτάσματος Λεβιάθαν, Νoble, Delek και Ratio ότι θα οδηγήσει στις αρχές του 2017 σε συμφωνία εξαγωγής του ισραηλινού αερίου προς την Τουρκία.
Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να μην ανησυχεί ιδιαίτερα από την εξέλιξη αυτή, όχι μόνο επειδή έλαβε διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου, αλλά γιατί οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, όπως τόνισαν στενοί συνεργάτες του προέδρου, έχουν φθάσει σε επίπεδο που πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να κλονιστούν.
«Το Ισραήλ εμπιστεύεται την Κύπρο», περιορίστηκε να δηλώσει στην StockWatch o κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι τυχόν μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό προς την Τουρκία, μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, θα επιτραπεί μόνο μετά την επίλυση του κυπριακού.
Με βάση τη διαδικασία, το υπουργικό συμβούλιο θα μπορεί να λάβει τελικές αποφάσεις για την επιλογή των ενδιαφερόμενων εταιρειών, το αργότερο μέχρι έξι μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου