Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Τα εναλλακτικά καύσιμα κερδίζουν έδαφος στην ελληνική ναυτιλία

Τα εναλλακτικά καύσιμα κερδίζουν έδαφος στην ελληνική ναυτιλία
Από το ethnos.gr
Η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου και η προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του ναυτιλιακού μεταφορικού έργου είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις μελλοντικές ενεργειακές απαιτήσεις για τον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών σύμφωνα με τους κατασκευαστές συστημάτων πρόωσης και τους νηογνώμονες που βρίσκονται ανάμεσα στους 1.850 εκθέτες αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για τα Ποσειδώνια 2016, τον κορυφαίο θεσμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας παγκοσμίως.

Το LNG ως καύσιμο για τη ναυτιλία έχει έρθει για να μείνει. Η απαιτούμενη υποδομή δεν είναι πλέον μόνο στα χαρτιά, τα σχέδια είναι έτοιμα, εκτελούνται ήδη παραδόσεις πλοίων, τα τεχνικά προβλήματα έχουν επιλυθεί. Η απόφαση πλέον είναι καθαρά θέμα εμπορικής στρατηγικής της εκάστοτε εταιρίας.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες βρίσκονται στην..
πρώτη γραμμή στην υιοθέτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για τους στόλους τους με ένα αυξανόμενο ποσοστό εξ αυτών να εκφράζει εμπράκτως τη δέσμευσή του για μετάβαση στο LNG μόλις οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο.

«Ανεξάρτητα από το ποιο γεωπολιτικό σενάριο θα επικρατήσει, η παγκόσμια χωρητικότητα αναμένεται να έχει διπλασιαστεί έως το 2030 λόγω της συνεχούς αύξησης της μεσαίας τάξης στην Ινδία και την Κίνα», δήλωσε ο κ. Nick Brown, Marine Director στον Lloyd’s Register Marine, έναν από τους κορυφαίους νηογνώμονες που έχουν δηλώσει το παρών στα φετινά Ποσειδώνια. 

«Σύμφωνα με μελέτες που έχουμε κάνει, η χρήση του μαζούτ θα συνεχίσει να είναι η πρωτεύουσα 
καύσιμη ύλη για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, παρόλα αυτά, θα σημειωθεί αύξηση στη διαφοροποίηση του μείγματος καυσίμου με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει ποσοστό έως και 11 τοις εκατό του καυσίμου ναυτιλίας ανοικτής θαλάσσης. 

Βρισκόμαστε σε συνεργασία με σχεδιαστές, πλοιοκτήτες και κατασκευαστές εξοπλισμού για να διασφαλίσουμε ότι τα συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει θα εξετάζουν όλες τις διαφορετικές εναλλακτικές όπως, μεταξύ άλλων, το LNG ως βιώσιμη εναλλακτική για το ναυτιλιακό εμπόριο και σε κλειστές θάλασσες όπως είναι η Βαλτική ή η Μεσόγειος», συμπέρανε.  

Οι κατασκευαστές μηχανών που συμμετέχουν στη φετινή έκθεση των Ποσειδωνίων φαίνεται να συμφωνούν ότι η ζήτηση για μηχανές που θα λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Ο κ. Michael Jeppesen, Μηχανολόγος Μηχανικός στην MAN Diesel & Turbo, μια κορυφαία εταιρία κατασκευής συστημάτων πρόωσης για πλοία, δήλωσε ότι το LNG κάνει την εμφάνισή του αργά αλλά σταθερά.

Τα Ποσειδώνια 2016 πραγματοποιούνται από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Η διοργάνωση της έκθεσης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και το Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. 

Κώστας Νάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου