Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ερευνα: Μόλις το 1% κατέχει τον μισό πλούτο του πλανήτη - 79 τρισεκατ.$ στα χέρια τους

Αποτέλεσμα εικόνας για λεφτα
Από το iefimerida.gr
Οι εκατομμυριούχοι δεν αποτελούν παρά μόνο το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως, όμως έχουν στην κατοχή τους σχεδόν τον μισό ιδιωτικό πλούτο του κόσμου, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Boston Consulting Group.

Συνολικά, 18,5 εκατομμύρια πλούσια νοικοκυριά μοιράζονται το 47% όλου του παγκόσμιου πλούτου σε εισοδήματα, τραπεζικές καταθέσεις ή μετοχές. Το ύψος της περιουσίας όλων μαζί ανέρχεται στα 78,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν τους..
περισσότερους εκατομμυριούχους (8 εκατομμύρια) και ακολουθεί η Κίνα (2 εκατομμύρια). Ωστόσο το Λιχτενστάιν και η Ελβετία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία εκατομμυριούχων ανά αριθμό κατοίκων. Στη Γαλλία οι εκατομμυριούχοι ανέρχονται σε 445.000.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου πάντως παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική: το 63% ατομικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 60,4 τρισεκ. δολαρίων ανήκουν αποκλειστικά σε εκατομμυριούχους και το ποσοστό αυτό —το υψηλότερο του πλανήτη— εκτιμάται ότι θα φτάσει το 69% μέχρι το 2020, σύμφωνα με τη BCG.

Το 2015 δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις, επισημαίνει η έκθεση. Ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε «μόνο» κατά 5,2%, από 7% το 2014, κυρίως λόγω της χρηματοοικονομικής και πολιτικής αστάθειας, καθώς και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων. «Η αύξηση του παγκόσμιου ατομικού πλούτου μείωσε την ταχύτητά της το 2015, κυρίως στις αναπτυγμένες αγορές», συμπεραίνει η BCG.

Ο πλούτος που έχει συγκεντρωθεί σε «εξωχώρια» κέντρα, δηλαδή σε χώρες που προσφέρουν «διακριτικότητα» και χαμηλή φορολόγηση σε επενδυτές από τρίτες χώρες, αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας περίπου τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Ελβετία παραμένει ο «εξωχώριος» προορισμός που προτιμούν οι κάτοχοι μεγάλων περιουσιών, μπροστά από τη Σιγκαπούρη και τη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου