Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου μετά τα χαμηλά δωδεκαετίας επηρεάστηκε από πέντε καθοριστικούς παράγοντες, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η τιμή εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 80% τον Μαϊο, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016. Χθες στην Γενική συνέλευση των ΕΛ.ΠΕ ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Στάθης Τσοτσορός αναφέρθηκε εκτενώς στους πέντε λόγους που επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, οι πέντε λόγοι είναι οι εξής
:
1) Η μείωση στην παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία (1,4 εκατ. βαρέλια /ημέρα), η διατήρηση μειωμένης παραγωγής στη Λιβύη, λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας και στη Βενεζουέλα, η οποία έχει κηρυχθεί σε 60ημερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
2) Οι διαταραχές στον εφοδιασμό, μετά τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην πολιτεία Αλμπέρτα του Καναδά (μείωση 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα), τον περιορισμό της παραγωγής στις ΗΠΑ κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα λόγω της κατάρρευσης των τιμών και τέλος περαιτέρω μείωση κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα λόγω της μειωμένης ζήτησης της Κίνας.
3) Η πολιτική που θα ακολουθήσει η Σαουδική Αραβία, η μόνη χώρα με σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, μετά την αντικατάσταση του βετεράνου Υπουργού πετρελαίου Αli al-Naiwi από τον μεταρρυθμιστή αναπληρωτή διαδόχου Mohammed bin Salman και τις εξαγγελίες για διαφοροποίηση της μονοδιάστατης πετρελαϊκής οικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού και απεξάρτησης από το πετρέλαιο "Vision 2030", το οποίο θα υποστηριχθεί από πόρους 2 τρισ. δολλ. με την μερική ιδιωτικοποίηση της Aramco.
4) Η μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (8,2 εκατ. βαρέλια έναντι 9,4 εκατ. βαρέλια πέρυσι) της ετήσιας παραγωγής αργού από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακής Πληροφόρησης (Energy Information Administration, EIA), όσο οι τιμές αργού παραμένουν περί τα 50 δολλάρια το βαρέλι.
5) Η συμπεριφορά των διαχειριστών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, οι οποίοι προέβησαν σε αγορές 420 εκατ. βαρελιών όταν οι τιμές είχαν πέσει περί τα 30 δολλάρια το βαρέλι και είναι πλέον πιθανό μετά την αύξηση των τιμών να ασκηθεί πίεση στην αγορά για πωλήσεις.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου