Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ρωσικές ιδιωτικοποιήσεις με στόχο έσοδα 12,6 δισ. δολ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρωσικές ιδιωτικοποιήσεις με στόχο έσοδα 12,6 δισ. δολ.
Στις αρχές του 2016 η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο ελπίζει ότι θα αποφέρει 12,6 δισ. δολάρια στα κρατικά ταμεία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Φέτος, το σχέδιο περιλαμβάνει την πώληση πακέτων μετοχών: δύο εταιριών πετρελαίου, της Rosneft και της Bashneft, μίας από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες, της BTV, και της εταιρίας παραγωγής διαμαντιών Alrosa.

Συγκεκριμένα, στα τέλη ..
Απριλίου η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει το 10,9% της Alrosa. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρία εξόρυξης διαμαντιών της Ρωσίας. Από αυτήν την κίνηση εκτιμάται ότι θα υπάρξουν έσοδα 754 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, εξετάζεται η πώληση του 19,5% των μετοχών της Rosneft, με εκτιμώμενα έσοδα για το ρωσικό δημόσιο περί τα 9,7 δισ. δολάρια. Ήδη, η κινεζική National Petroleum Corporation (CNPC) ανακοίνωσε ότι μπορεί να συμμετέχει στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Η άλλη υποψήφια προς ιδιωτικοποίηση πετρελαϊκή εταιρία πέρασε στον έλεγχο του ρωσικό δημοσίου πριν από δύο περίπου χρόνια. Προηγουμένως, ο κύριος μέτοχος της ήταν η Sistema, μια μεγάλη ρωσική εταιρία συμμετοχών που κατείχε το 71,6% των μετοχών. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεφαλαιοποίηση της Bashneft είναι 6,47 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι οι ξένοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία μόνο μέσω θυγατρικής τους στην Ρωσία, δηλαδή να είναι υπό ρωσική δικαιοδοσία, και η χρηματοδότηση της αγοράς θα πρέπει να γίνει είτε με κεφάλαια του αγοραστή είτε με πιστώσεις από μη κρατικές τράπεζες. Η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι ότι ο έλεγχος επί των στρατηγικών επιχειρήσεων πρέπει να παραμείνει στο ρωσικό κράτος.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα πρέπει να συνδεθούν με τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και των κυρώσεων. Τα έσοδα που θα προέλθουν εκτιμάται ότι θα είναι ανάσα για τον ρωσικό προϋπολογισμό.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου