Η ηλεκτρική διασύνδεση που φιλοδοξεί να αποτελέσει την ενεργειακή γέφυρα της ανατολικής Μεσογείου, να βγάλει από την ηλεκτρική απομόνωση την Κύπρο και να ενώσει τα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής με τις αγορές της Ευρώπης, είναι το δεύτερο μεγάλο ενεργειακό στοίχημα που έχει μπροστά της να κερδίσει η Ελλάδα μετά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του αγωγού TAP.
Θυμίζουμε ότι η έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP απέκτησε προ ημερών συμβολικό χαρακτήρα, με τον πρωθυπουργό να μιλά για ένα έργο που χαρακτηρίζει την επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία.
Αντίστοιχης οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής σημασίας είναι και το έργο της..
ηλεκτρικής διασύνδεσης, η οποία προβλέπεται να ενώσει με υποθαλάσσιο καλώδιο τα ηλεκτρικά συστήματα της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, μέσω της Κρήτης, ένα έργο που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης κορυφής τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, στην οποία συμμετείχαν οι Ν. Αναστασιάδης, Α.Τσίπρας και Μ. Νετανιάχου.
Θυμίζουμε ότι η διακήρυξη της Λευκωσίας που συνυπέγραψαν οι τρεις ηγέτες, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόθεση των χωρών για προώθηση ενεργειακών δικτύων που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των τριών χωρών και της περιοχής. Για τα ενεργειακά θέματα συμφωνήθηκε μάλιστα η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει να προωθήσει τους κοινούς στόχους στον τομέα, ενώ στην προοπτική δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου αλλά και υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης αναφέρθηκαν τόσο ο κ. Νετανιάχου όσο και ο κ. Αναστασιάδης.
Τέσσερις μήνες μετά τη διακήρυξη της Λευκωσίας, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, επισκέπτεται την Αθήνα σήμερα, έχοντας βεβαίως στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Εκτός όμως από το Κυπριακό, οι ελληνοκυπριακές επαφές θα εστιάσουν και σε ενεργειακά θέματα αλλά και στις συνεργασίες που αναπτύσσονται με Ισραήλ και Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η τριμερής επιτροπή Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, σε συνέχεια των αποφάσεων του Ιανουαρίου, προκειμένου να εξετάσει την πρόοδο, μεταξύ άλλων, στα έργα ενεργειακού ενδιαφέροντος που προωθούνται από κοινού από τις τρεις χώρες.
Ποιος είναι ο Eurasia Interconnector
Με μήκος 1500 χιλιόμετρα και ισχύ 2000MW η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnector φιλοδοξεί να συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη, περιλαμβάνοντας τρία επιμέρους project: τη διασύνδεση Ισραήλ Κύπρου, τη διασύνδεση Κύπρου Κρήτης και τη διασύνδεση Κρήτης Αττικής. Σημειώνεται ότι η διασύνδεση Κρήτης Αττικής, δεν έρχεται σε αντίθεση, ούτε ακυρώνει τα σχέδια για την κατασκευή της μικρής "διασύνδεσης εξπρές" που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για να δώσει μια πρώτη επείγουσα λύση στο πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης, ενόψει και των αποσύρσεων παλιών μονάδων που οφείλει να πραγματοποιήσει λόγω περιβαλλοντικών κανονισμών η ΔΕΗ.
Ωστόσο εάν το πρώτο αναγκαίο βήμα για την λύση του ενεργειακού της Κρήτης θα γίνει με την κατασκευή της μικρής διασύνδεσης, η οριστική λύση αναμένεται να δοθεί με το μεγάλο καλώδιο, το οποίο αναμένεται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση του νησιού καλύπτοντας εξολοκλήρου τις ηλεκτρικές ανάγκες και έχοντας τη μικρή διασύνδεση να λειτουργεί συμπληρωματικά, όπως κατέδειξε και η τελευταία μελέτη ανάπτυξης του συστήματος του ΑΔΜΗΕ.
Ταυτόχρονα όμως το project του Euroasia Interconnector δημιουργεί μία γέφυρα ηλεκτρικής ενέργειας, μια ενεργειακή λεωφόρο που ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο, βγάζοντας από την ηλεκτρική απομόνωση το μοναδικό κράτος της ΕΕ που είναι ενεργειακά απομονωμένο, δηλαδή την Κύπρο και συμβάλλοντας στους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας.
Το project του καλωδίου συνοδεύεται και από μια σειρά άλλα project με κυριότερο αυτό της κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο , με στόχο η φθηνή ενέργεια να κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Παράλληλα το καλώδιο μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ σε Κύπρο και Κρήτη με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, το καλώδιο μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται (το τμήμα Κύπρος Ισραήλ) από το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2019 ενώ θα ακολουθήσει το έργο της Κρήτης και στη συνέχεια η διασύνδεση Κύπρου Κρήτης για να είναι η διασύνδεση πλήρως λειτουργική μέχρι το 2022.
Οι τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες εκπονούνται από την ιταλική CESI ενώ οι βυθομετρικές μελέτες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Στο πλαίσιο των μελετών αυτών έχει ήδη επαναβεβαιωθεί ότι η διασύνδεση είναι τεχνικά εφικτή και έχουν εντοπιστεί οι τέσσερις τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν τις υποδομές του έργου.
Τέλος τη χρηματοδότηση του έργου έχει αναλάβει ο οργανισμός που υλοποιεί το έργο (Euroasia Interconnecto Limited), ενώ λόγω του χαρακτήρα του ο Euroasia Interconnector έχει ήδη συμπεριληφθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI). Μάλιστα έχει σημασία ότι το έργο προσβλέπει σε ιδιωτική και κοινοτική χρηματοδότηση και δεν θα χρειαστεί από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου ή του ΑΔΜΗΕ να εξασφαλιστούν κεφάλαια.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου