Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Σενάρια καταστροφής για το πετρέλαιο: Ο «μαύρος κύκνος» και τα φορτία στα αζήτητα

Αποτέλεσμα εικόνας για Σενάρια καταστροφής για το πετρέλαιο: Ο «μαύρος κύκνος» και τα φορτία στα αζήτητα
Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται στην αγορά του πετρελαίου μία αισθητή βελτίωση, που δημιουργεί προσδοκίες ότι τα χειρότερα για τον «μαύρο χρυσό» έχουν περάσει. Ήδη τη Δευτέρα το αργό και το Brent κυμαίνονταν περίπου στα 48 δολάρια ανά βαρέλι, πολύ πιο πάνω από το χαμηλό των 30 δολαρίων ανά βαρέλι που είχε σημειωθεί πριν από λόγους μήνες. Όμως αυτές οι προσδοκίες φαίνεται πως είναι υπέρ το δέον αισιόδοξες.

Σε ξεχωριστές αναλύσεις τους, η Morgan Stanley και η Bank of America Merrill Lynch αναφέρονται σε δυσοίωνα σενάρια γύρω από την τιμή του πετρελαίου, που μπορεί να υποχωρήσει ακόμα και στα 25 δολάρια το βαρέλι!

Η βελτίωση στην αγορά του πετρελαίου αποδίδεται εν μέρει στα..
προβλήματα που αντιμετώπισαν στην παραγωγή πετρελαίου πρόσφατα ο Καναδάς (λόγω πυρκαγιών) και η Νιγηρία (λόγω επιδρομής ανταρτών) – ωστόσο, ο αναλυτής της Morgan Stanley, Adam Longson, υποστηρίζει πως η αγορά πετρελαίου δεν ανταποκρίνεται παρά ελάχιστα στα προβλήματα αυτά, και όταν η παραγωγή επανέλθει στα ίδια επίπεδα η κατάσταση θα γίνει δύσκολη ξανά. Αναφέρει μάλιστα ότι παρά το περιστατικό στη Νιγηρία, υπάρχουν ακόμα 20 φορτία πετρελαίου στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής προς παράδοση τον Ιούνιο που παραμένουν απούλητα, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με το Reuters, τα φορτία πετρελαίου που βρίσκονται ανοιχτά της Σιγκαπούρης έχουν αυξηθεί σε εβδομαδιαία βάση κατά 10%.

Τα στοιχεία αυτά, κατά την άποψη του Longson, δείχνουν ότι οι αγορές πετρελαίου δεν είναι τόσο υγιείς όσο φαίνονται. Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι η τιμή spot του πετρελαίου Brentείναι αυτή τη στιγμή χαμηλότερη από τις τιμές για μελλοντική παράδοση, κάτι που συνήθως, όπως εξηγεί, αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει υπερβολική προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, ενθαρρύνοντας τους διακινητές να μαζεύουν αποθέματα ελπίζοντας να μπορέσουν να τα πουλήσουν ακριβότερα στο μέλλον.

Όπως σημειώνει, το χειρότερο κραχ στην αγορά πετρελαίου τις τελευταίες δεκαετίες προκλήθηκε από τους παραγωγούς που έβγαζαν περισσότερο αργό πετρέλαιο απ’ όσο χρειαζόταν – και σήμερα πολλά φορτία πετρελαίου παραμένουν στα αζήτητα, με λίγους πρόθυμους αγοραστές…

Όμως η εκτίμηση της Bank of America Merrill Lynch είναι ακόμα χειρότερη, καθώς επικαλείται ένα σενάριο «μαύρου κύκνου», σύμφωνα με το οποίο η τιμή του πετρελαίου μπορεί να κατρακυλήσει ακόμα και στα 25 δολάρια ανά βαρέλι. Ποιο είναι αυτό το σενάριο;

«Το παγκόσμιο ΑΕΠ σε όρους αμερικανικών δολαρίων στις αγορές συναλλάγματος είναι στάσιμο. Η συνεχιζόμενη ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου θα μπορούσε να αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία είτε να περιορίσει μετρίως την παραγωγή πετρελαίου και να ωθήσει το Brent πίσω στα 50 δολάρια, ή να αποσυνδέσει το ριάλ (σ.σ. το νόμισμα της Σ. Αραβίας), ο «μαύρος κύκνος» μας, που θα μπορούσε να οδηγήσει το Brent σε κατάρρευση στα 25 δολάρια ανά βαρέλι».

Πρόκειται για ένα πραγματικά δυσοίωνο σενάριο για την αγορά πετρελαίου, αν και οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το αν η Σαουδική Αραβία θα προχωρούσε πράγματι σε αποσύνδεση της ισοτιμίας του ριάλ με το αμερικανικό δολάριο – αν όμως τελικά συμβεί, θα προκαλέσει αναπόφευκτα τεράστιες αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου…

ΠΗΓΗ:mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου