Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ποιό είναι το μέταλλο το οποίο δεν ξέρει κανείς αλλά όλοι θέλουν να αποκτήσουν;

Ποιό είναι το μέταλλο το οποίο δεν ξέρει κανείς αλλά όλοι θέλουν να αποκτήσουν;
Τα ορυχεία και η βιομηχανία ατσαλιού υποτιμήθηκαν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης των εμπορευμάτων, που πολλά εξ αυτών απλά αφέθηκαν από τους κατόχους τους για να μειώσουν τα κόστη και τα χρέη. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα μέταλλο το οποίο φαίνεται πως τραβάει τα επενδυτικά φώτα πάνω του.

Το νιόβιο, του οποίου το όνομα βασίστηκε σε αυτό της..
μυθικής Νιόβης της οποίας τα παιδιά σκότωσαν οι θεοί, είναι δύστηκτο, μαλακό, ελατό και όλκιμο, αργυρόλευκο μέταλλο με έντονη μεταλλική λάμψη το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή δυνατότερων και πιο ελαφριών βιομηχανικών σωληνώσεων αλλά και για μέρη αεροσκαφών. Το νιόβιο εξορύσσεται σε μόλις τρία μέρη παγκοσμίως, ενώ η τιμή του είναι επταπλάσια της τιμής του χαλκού.

Η China Molybdenum πρόλαβε τουλάχιστον 15 άλλες ανταγωνίστριες τον προηγούμενο μήνα, εξαγοράζοντας το αντίστοιχο ορυχείο της Anglo American στη Βραζιλία για 1,5 δισ. δολάρια.

Το νιόβιο είναι πολύ σπάνια και πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Πάνω από το 80% της παγκόσμιας προσφοράς προέρχεται από μία επιχείρηση, την Cia. Brasileira de Metalurgia & Mineracao της Βραζιλίας.

Το συγκεκριμένο μέταλλο είχε τιμή περίπου 40 δολάρια ανά κιλό, πέρυσι, σύμφωνα με την αυστραλιανή Cradle Resources. Η αντίστοιχη τιμή του χαλκού βρέθηκε στα 5,49 δολάρια. Η συνολική παγκόσμια ζήτηση του νιόβιου, πέρυσι, είναι περίπου 90.000 με 10.000 τόνοι.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου