Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Έφτασε στην Ευρώπη το πρώτο φορτίο LNG της Cheniere


Νωρίς το απόγευμα της 26ης Απριλίου, το πλοίο "Creole Spirit" αγκυροβόλησε στο λιμάνι της πορτογαλικής πόλης Sines, σηματοδοτώντας έτσι την έλευση του πρώτου αμερικανικού φορτίου LNG στην Ευρώπη.

Το Creole Spirit χωρά μέχρι και 174.000 m3 υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αναχώρησε από τις εξαγωγικές εγκαταστάσεις Sabine Pass LNG, στη Λουιζιάνα, πριν από μια εβδομάδα.

Εκπρόσωπος της Galp Energia είχε δηλώσει το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ότι «το φορτίο αναμένεται να φτάσει αργά το απόγευμα και ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την εκφόρτωση αμέσως ή το πρωί της επόμενης ημέρας».

Ήδη, αρκετές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (BG Group, Engie, Gas Natural) έχουν...
προχωρήσει στην υπογραφή μακροπρόθεσμων συμβολαίων με την αμερικανική Cheniere, με πολλές από αυτές να προσβλέπουν σε μεταπώληση του υγρού καυσίμου στην αγορά της Ασίας. Ωστόσο, ο κορεσμός της παγκόσμιας αγοράς LNG και η υποτονική ζήτηση στην Κίνα, άλλαξαν τα δεδομένα, με την Ευρώπη να μετατρέπεται σε αγορά LNG έσχατης ανάγκης.

Να σημειωθεί ότι εκτός της Galp και η επίσης πορτογαλική EDP πρόκειται να λάβει LNG από την αμερικανική εταιρεία, διαμέσου του κόμβου της στο Corpus Cristi στο Τέξας, με τις αποστολές να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2018.

Διεθνής αναλυτές μιλώντας στην Wall Street Journal σχολιάζουν ότι η άφιξη υγροποιημένου αερίου από την Αμερική θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας φάσης ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα, κατά τον Thierry Bros από την Societe Generale, το γεγονός αποτελεί «την έναρξη ενός πολέμου τιμών ανάμεσα στο LNG των ΗΠΑ και των αγωγών αερίου».

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου