Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Πάνε στην κυπριακή Βουλή στοιχεία για καρτέλ στα καύσιμα


Oλα τα στοιχεία και έγγραφα που αφορούν τις καταγγελίες για καρτέλ στα καύσιμα ζήτησε από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου. Στόχος μεταξύ άλλων, να διαπιστωθούν οι λόγοι που η ΕΠΑ δεν επανήλθε τα τελευταία πέντε χρόνια με δεύτερη καταδικαστική απόφαση εναντίον των εταιρειών πετρελαιοειδών, οι οποίες να σημειωθεί, κρίθηκαν ένοχες για καρτέλ στα καύσιμα και τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους €40 εκατ. περίπου. Απόφαση η οποία, ωστόσο, ακυρώθηκε το 2011 από το Ανώτατο Δικαστήριο για διαδικαστικούς λόγους που είχαν να κάνουν με τη σύνθεση της ΕΠΑ. Από τότε εκκρεμεί η επανεξέταση της υπόθεσης.

Η πρόεδρος της ΕΠΑ, Λουκία Χριστοδούλου, με επιστολή της προς τον κ. Γεωργίου, ημερ. 8/4/2016 αφού τον ενημερώνει ότι..
βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η επανεξέταση της υπόθεσης εναντίον των εταιρειών πετρελαιοειδών, εκφράζει τις ανησυχίες της για τα στοιχεία που θα σταλούν στη Βουλή. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί στην επιστολή της η κ. Χριστοδούλου, στο παρελθόν, όταν κατατέθηκαν στοιχεία στη Βουλή και το θέμα με τις καταγγελίες για καρτέλ στα καύσιμα έτυχε εκτενούς κάλυψης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), εταιρείες πετρελαιοειδών που ελέγχονται για καρτέλ στα καύσιμα, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός, προβάλλοντας τον ισχυρισμό διά των δικηγόρων τους ότι, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης απο την ΕΠΑ.

Η επιστολή

Ειδικότερα, στην επιστολή της που εξασφάλισε ο «Φ», η πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου περιγράφει πώς εταιρείες πετρελαιοειδών και οι δικηγόροι τους ψάχνουν ευκαιρία από το πουθενά για να αμφισβητήσουν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον τους στην ΕΠΑ. Μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής προς τον κ. Γεωργίου: «Θα πρέπει να σημειωθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει, από ενδεχόμενη επέμβαση σε υποθέσεις οι οποίες τελούν υπό εξέταση από την Επιτροπή. Στην περίπτωση των υποθέσεων αυτών, ήτοι για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση, η εκτενής κάλυψη των ΜΜΕ, η μεταφορά ανακριβών θέσεων σε κάποιες περιπτώσεις, η διαρροή πληροφοριών και η δημιουργία γενικότερα αναβρασμού μέσω των ΜΜΕ, δίνει ευκαιρία στους νομικούς εκπροσώπους της κάθε εταιρείας ή και την κάθε εταιρεία να επικαλούνται αυτά για να προωθήσουν την ατεκμηρίωτη θέση ότι η Επιτροπή (σ.σ. ΕΠΑ) υπόκειται σε πίεση για την έκδοση για παράδειγμα απόφασης παράβασης ή και ότι κατατρέχει τις εταιρείες σε μία προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένης εντύπωσης για έλλειψη αμεροληψίας από την Επιτροπή κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης επί αυτής. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι μετά και από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής σας Επιτροπής (σ.σ. Ελέγχου) ημερ. 16/6/2015 έχουν εγερθεί αυτές οι θέσεις τόσο γραπτώς όσο και στις προφορικές ενώπιον της Επιτροπής διαδικασίες που αφορούν την υπόθεση των πετρελαίων. Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής σας Επιτροπής αποστάληκε σχετική επιστολή στην ΕΠΑ από εμπλεκόμενη εταιρεία και αντιπρόσωπους της, παραπέμποντας σε αυτή, όπου αφού έγινε επίκληση της συνεδρίας και των όσων λέχθηκαν, σημειώθηκε πως τα γεγονότα καθιστούν τη δίκαιη διεξαγωγή της διαδικασίας αδύνατη». Με την κ. Χριστοδούλου να υποδεικνύει και τα ακόλουθα στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου: «Κατά τις ενώπιον της ΕΠΑ διαδικασίες που ακολούθησαν τέθηκαν ζητήματα πως έχει δημιουργηθεί μία εχθρική ατμόσφαιρα η οποία δεν βοηθά στην απονομή της δικαιοσύνης και πως η δημοσιότητα έχει πλήξει τις εταιρείες διότι έχει δημιουργήσει εναντίον τους μία ατμόσφαιρα κακή και όταν η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από φοβέρες δεν μπορεί να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα, έγινε εισήγηση ότι έχει δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα η οποία δεν τείνει προς την εμπέδωση και διασφάλιση της δίκαιης δίκης και ότι δημιουργούνται τέτοιες αντικειμενικές πιέσεις που δεν αφήνουν το διοικητικό όργανο να λειτουργήσει πραγματικά ελεύθερα. Ακόμα, αναφέρθηκε ότι η παρούσα επανεξέταση, έχει τύχει μεγάλης δημοσιότητας περιλαμβανομένων και πολλών εχθρικών προς τις εταιρείες πετρελαιοειδών δημοσιευμάτων, αλλά και εχθρικών συζητήσεων στα πλαίσια Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, κάτι που έχει μολύνει την όλη διαδικασία».

Δεν βοηθά η προβολή

«Από την πείρα της Επιτροπής μέχρι σήμερα», τονίζει στην κατακλείδα της επιστολής της η πρόεδρος της ΕΠΑ, «διαφαίνεται ότι η εκτενής ενασχόληση των ΜΜΕ με οποιαδήποτε υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης, είτε ως αποτέλεσμα δημόσιων συνεδριών, είτε ως αποτέλεσμα παροχής σχετικών εγγράφων δεν υποβοηθά με κανέναν τρόπο το έργο της ΕΠΑ, αλλά προσθέτει επιπρόσθετο βάρος σε αυτό, εφόσον ως μπορεί να γίνει αντιληπτό, η κάθε εμπλεκόμενη επιχείρηση έχει το δικαίωμα ακρόασης και ο κάθε ισχυρισμός, έστω και ατεκμηρίωτος, ενδεχομένως να αποτελέσει λόγο προσφυγής».

Αφού πρώτα, με την επιστολή της η κ. Χριστοδούλου, προσπάθησε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή εγγράφου και ότι δεν πρέπει να επανέλθει το θέμα στην επικαιρότητα για να μην ασχοληθούν με την υπόθεση τα ΜΜΕ, εξέφρασε την ετοιμότητά της προς τον κ. Γεωργίου να αποστείλει στη Βουλή όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, «αντιλαμβανόμενη και σεβόμενη τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του νομοθετικού σώματος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της.

(Μ. Χατζηστυλιανού, Φιλελεύθερος)


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου