Η World Coal Association (WCA) είναι η Παγκόσμια Ένωση Κάρβουνου και πριν λίγες ημέρες έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση "The Power of High Efficiency Coal". Πίσω απ' τον όρο "High Efficiency" βρίσκεται η εξέλιξη της τεχνολογίας των ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, η τεχνολογία ultra-super critical, την οποία ασφαλώς κάποιοι θέλουν να πουλήσουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυτόν που κάποιοι άλλοι θέλουν να του πουλήσουν αιολικά και Φ/Β. Οπότε το αρχέγονο ερώτημα επιστρέφει: αφού τα λεφτά είναι πάντα είδος σε ανεπάρκεια, τι αγοράζει κανείς με τα λεφτά που διαθέτει; Ποιο είναι το "value for money" κάθε τεχνολογίας; Κι αφού το Δεκέμβριο 2015 μας προέκυψε η Συμφωνία του Παρισιού για περιορισμό των εκπομπών CO2, ποια η επίπτωση κάθε επενδυτικής απόφασης στις συνολικές εκπομπές; Το πρώτο ζητούμενο φυσικά είναι πάντα η ..
.
διασφάλιση της ηλεκτροδότησης, καθώς στον αναπτυσσόμενο κόσμο 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό.
Φυσικά δεν χρειαζόταν καμιά έκθεση του WCA για να μάθουμε πως ιδίως τα αιολικά & λιγότερο τα Φ/Β είναι αναποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών CO2: το είδαμε αναλυτικά πριν ένα χρόνο για διάφορες χώρες της ΕΕ, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη Γερμανία: όπως φαίνεται στο διάγραμμα, οι συνολικές εκπομπές της απ' την ηλεκτροπαραγωγή αυξάνονται συνεχώς στα χρόνια που έβαζε δεκάδες GW αιολικών & Φ/Β. Και το ξαναείδαμε πριν λίγες ημέρες, καθώς όχι μόνο οι εκπομπές CO2 της Γερμανίας ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ! το 2015, αλλά ανάλογη φαίνεται η προοπτική και για το 2016.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΙΕΑ, η χρήση του κάρβουνου για ηλεκτροπαραγωγή στη ΝΑ Ασία θ' αυξηθεί από 32% σε 50%, καθώς πρόκειται για την πιο φθηνή πηγή ηλεκτρισμού. Κι αν η απόδοση των εργοστασίων, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες σήμερα τεχνολογίες, αυξηθεί από 33% σε 40%, αυτό θα εξοικονομούσε εκπομπές 2 γιγατόνων CO2 (1 Gt = 10^9 t), που αντιστοιχεί σε τρεις φορές τις εκπομπές που περιόρισε το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή 200GW ανθρακικών εργοστασίων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ενώ άλλα 900GW βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού & ανάπτυξης, συνολικά 1100GW. Από τα εργοστάσια σε φάση σχεδιασμού, τα περίπου 500GW είναι με τεχνολογίες HELE. Η μετατροπή και των υπόλοιπων 400GW σε τεχνολογίες HELE θα κόστιζε περί τα 31 δισ. δολάρια και θα εξοικονομούσε εκπομπές 6 δισ. τόνων CO2 στο διάστημα 2015-2040.
Στον Πίνακα 3 επιχειρείται μια σύγκριση των επενδύσεων σε διαφορετικούς συνδυασμούς τεχνολογιών, προκειμένου να καταδειχθεί η υπεροχή των τεχνολογιών HELE (High Efficiency-Low Emissions, υψηλή απόδοση-χαμηλές εκπομπές) τόσο οικονομικά όσο και σ' επίπεδο συνολικών εκπομπών: στο βασικό σενάριο, για παραγωγή 10.000TWh απαιτούνται 1343GW ανθρακικών εργοστασίων υποκρίσιμης τεχνολογίας, που κοστίζουν συνολικά 699 δισ. δολάρια και καταλήγουν να εκπέμπουν 9,5 δισ. τόνους CO2 ετησίως. Αν η δαπάνη αυξηθεί 33%, σε 932 δισ. δολάρια για εργοστάσια υπέρ-υπερκρίσιμης (ultra-super critical) τεχνολογίας, οι εκπομπές μειώνονται σε 7 δισ. τόνους CO2 ετησίως. Για την ίδια ποσότητα ηλεκτρισμού, η έκθεση εκτιμά πως απαιτούνται 4.391GW αιολικά ή 6.008GW Φ/Β, που κοστίζουν 4.944 ή 6.002 δισ. δολάρια αντίστοιχα, με μηδενικές εκπομπές CO2. Αφενός δεν είναι καθόλου βέβαιο πως τα αιολικά μπορούν να δώσουν αυτή την ποσότητα ηλεκτρισμού τη στιγμή που απαιτείται κι όχι όποτε φυσάει, αφ' ετέρου δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να διαθέσουν πέντε φορές περισσότερα χρήματα επειδή έτσι θέλουν οι Δυτικοί.
Το "τρολάρισμα" των ΑΠΕτεώνων έρχεται στο Σχήμα 7: αν επενδυθούν 10 δισ. δολάρια σε ΑΠΕ στην Ευρώπη, οι εκπομπές μειώνονται κατά περίπου έως 30 εκατ. τόνους CO2 από υποκατάσταση φυσικού αερίου και η ηλεκτροπαραγωγή αυξάνεται κατά περίπου 50TWh. Εάν τα ίδια χρήματα επενδυθούν σε ηλιακά στη ΝΑ Ασία, οι εκπομπές μειώνονται έως 55 εκατ. τόνους CO2. Ωστόσο η ίδια επένδυση σε υπερ-υπερκρίσιμη ανθρακική τεχνολογία σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ στην Ασία εξασφαλίζει την ίδια μείωση εκπομπών από υποκατάσταση ανθρακικών παλαιάς τεχνολογίας και επιπλέον αυξάνει την ηλεκτροπαραγωγή κατά περίπου 230 TWh!
Το ίδιο φυσικά το έχουμε δει να ισχύει και στη χώρα μας: η επένδυση στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 με το σημαντικά υψηλότερο βαθμό απόδοσης, (δεν πρόκειται πάντως για υπερ-υπερκρίσιμη τεχνολογία, καθώς ο δικός μας λιγνίτης έχει χαμηλή θερμογόνα δύναμη σε σχέση με τον λιθάνθρακα), μειώνει τις εκπομπές CO2 της ηλεκτροπαραγωγής περισσότερο απ' ό,τι τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά, μειώνει τις εκπομπές μικροσωματιδίων για τη θέρμανση της Πτολεμαΐδας, αυξάνει τη διάρκεια ζωής των αποθεμάτων λιγνίτη και δίνει δουλειές στους Έλληνες. Τι άλλο μπορεί να θέλει κανείς;
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου