Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Και δεύτερη αμερικανική εταιρεία μετά τη Cheniere ενδιαφέρεται για τον πλωτό τερματικό της Αλεξανδρούπολης


Σε προσέγγιση με μια ακόμη εισηγμένη αμερικανική εταιρεία βρίσκονται οι ΔΕΠΑ, Cheniere, Gaztrade του ομίλου Κοπελούζου και η Bulgargaz προκειμένου να δώσουν σάρκα και οστά στο σχέδιο για το πλωτό τερματικό της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια σύστασης της μεικτής εταιρείας που θα αναλάβει να τρέξει το σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και τα σενάρια μιλούν για ένα πολυμετοχικό σχήμα, όπου κάθε ένας από τους πέντε παραπάνω παίκτες, θα έχει μερίδιο από 20%.

Το όνομα της δεύτερης αμερικανικής εταιρείας μετά τη Cheniere δεν ανακοινώνεται καθώς είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και το έχει ζητήσει η ίδια μέσα από σύμφωνο εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει με τις υπόλοιπες πλευρές.

Οι ίδιες πάντως πηγές αναφέρουν..
στο Energypress ότι το ενδιαφέρον της Cheniere να πουλήσει με βάση την Ελλάδα φυσικό αέριο στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης παραμένει αμείωτο.

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο αφορά το αδειοδοτημένο από το 2011 έργο της εταιρείας Gastrade με αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κ.μ. LNG και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα της τάξης των 17 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα. Στόχος είναι η τροφοδοσία με αμερικανικό LNG και των βαλκανικών χωρών μέσω της ελληνοβουλγαρικής διασύνδεσης IGB.

Εφόσον τελικά το σχέδιο περπατήσει, τότε η ΔΕΠΑ θα αποκτήσει μια νέα πηγή προμήθειας εκτός από τη Ρωσία (περίπου το 65% με σύμβαση που λήγει το 2026), την Αλγερία και την Τουρκία (με συμβάσεις που λήγουν το 2021) . Παράλληλα αξιοποιώντας τον αγωγό IGB η ΔΕΠΑ θα μπορεί να αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα και στην αγορά των Βαλκανίων.

Τους τελευταίους μήνες οι εκπρόσωποι της Cheniere Ζαν Αμπιτεμπούν, πρόεδρος της Cheniere Marketing Ltd και Τζορτζ Κοκότης έχουν επισκεφτεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη συζητώντας μαζί τους τις προοπτικές του σχεδίου.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου