Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Πώς εξαϋλώθηκαν 315 δισεκατομμύρια πετροδολάρια

Πώς εξαϋλώθηκαν 315 δισεκατομμύρια πετροδολάρια
Την άμεση επίτευξη συμφωνίας στην Ντόχα την Κυριακή προκειμένου να «παγώσει» η παραγωγή πετρελαίου ζητάνε οι κορυφαίοι εξαγωγείς «μαύρου χρυσού» οι οποίοι βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε πετροδολάρια να κάνουν φτερά με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Συγκεκριμένα, τα δεκαοχτώ κράτη-μέλη έχουν δαπανήσει περισσότερα από 315 δισεκατομμύρια δολάρια των αποθεμάτων τους σε ξένο συνάλλαγμα- περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου των αποθεματικών τους – δεδομένου ότι η πτώση του πετρελαίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, τα αποθέματα μειώθηκαν σχεδόν ..
54 δισ. δολάρια καταγράφοντας την μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από την έναρξη της κρίσης.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου αλλά επηρεάζει ταυτόχρονα και τους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων όπως την Aberdeen Asset Management αλλά και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Αναμένουμε το 2016 να είναι μια ακόμη επώδυνη χρονιά για το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών κρατών», δήλωσε ο Abhishek Deshpande, αναλυτής πετρελαίου στη Natixis SA στο Λονδίνο.

Στην συνάντηση στη Ντόχα θα συμμετέχουν τόσο τα μέλη του ΟΠΕΚ όσο και τα μη μέλη του Οργανισμού, ωστόσο το κλίμα που υπάρχει είναι πως οποιαδήποτε συμφωνία και αν παρθεί δεν πρόκειται να υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Στην επιστολή του προς τις χώρες που θα λάβουν μέρος στη συνάντηση την Κυριακή, ο υπουργός Ενέργειας Mohammed Al Sada, δήλωσε πως οι πετρελαϊκές χώρες χρειάζονται για τη σταθεροποίηση της αγοράς «μια υγιέστερη παγκόσμια οικονομία, αφού οι παρούσες χαμηλές τιμές δεν φαίνεται να ωφελούν κανένα».


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου