Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Έρχεται αύξηση στο θέρμανσης αλλά... δεν κουνιέται φύλλο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Περίπου 2 εβδομάδες προτού ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης και η εικόνα που μεταφέρουν στελέχη της αγοράς καυσίμων είναι μάλλον ενδεικτική της συνολικής κατάστασης της οικονομίας: η κίνηση είναι υποτονική παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι εξαιρετικά ευνοϊκές και οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Και όχι μόνο αυτό. 

Κάθε χρόνο, ο Απρίλιος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο αρκετοί καταναλωτές "ποντάροντας" σε άνοδο των τιμών, γέμιζαν με πετρέλαιο τις δεξαμενές των σπιτιών τους για να εξασφαλίσουν τις ίδιες τιμές για τον επόμενο Οκτώβριο. Φέτος λοιπόν που το στοίχημα είναι μάλλον πιο ασφαλές, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί ανοδικά, οι καταναλωτές διστάζουν να στοκάρουν πετρέλαιο. Θυμίζουμε ότι με ..
βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα πρέπει ακόμη να θεωρείται ανοιχτό το θέμα της αύξησης του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Παράλληλα, ως προς τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, στο τέλος του μήνα είναι προγραμματισμένη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με αντικείμενο το πάγωμα της παραγωγής σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια τεχνητή πίεση προς τα πάνω στις τιμές, καθώς είναι ορατά τα σημάδια κόπωσης στις οικονομίες των κρατών μελών του ΟΠΕΚ και όχι μόνο. 

Όλες οι ενδείξεις λοιπόν συνηγορούν στο ότι οι τρέχουσες τιμές είναι το "κατώφλι" και ότι από τον Οκτώβριο το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε υψηλότερα το πετρέλαιο είτε λόγω φορολογίας είτε λόγω διακύμανσης των τιμών του πετρελαίου.

"Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι τιμές είναι ευνοϊκές αυτή τη στιγμή αλλά δε θέλει να διαθέσει χρήματα για πετρέλαιο, βάζει άλλες προτεραιότητες" αναφέρει πηγή της αγοράς στο Capital.gr που προσθέτει ότι η αγορά συγκρατείται λίγο από τους επαγγελματικούς πελάτες που διαθέτουν δεξαμενές και προχωρούν επιλεκτικά σε παραγγελίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά τη σημαντική υποχώρηση της κατανάλωσης του Φεβρουαρίου, τον περασμένο μήνα, βοηθούντος και του καιρού υπήρξε μια ανάσχεση στην πτώση. 

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου ανάπτυξης, για την Αττική οι τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούν από τα 64 σεντς το λίτρο και φτάνουν να ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 77 σεντς αν και για μεγαλύτερες παραγγελίες οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Αυτή τη στιγμή πάντως το τοπίο σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης και των δανειστών γύρω από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι ομιχλώδες. Άλλες πληροφορίες θέλουν το θέρμανσης να μένει έξω από την αύξηση, άλλες αναφέρουν ότι δε θα εξαιρεθεί. Σε περίπτωση τελικά που επαληθευτεί το αρνητικό για τους καταναλωτές σενάριο τότε ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 10 σεντς ενώ η τιμή πώλησης θα επιβαρυνθεί και από τον ΦΠΑ, δηλαδή θα κυμανθεί κατά περίπου 12 σεντς ακριβότερα, εφόσον βεβαίως οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σταθερές. Σε διαφορετική περίπτωση η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. 


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου