Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Η τρόικα πιέζει για ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ

Η τρόικα πιέζει για ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ
Iσχυρές πιέσεις για την ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, καθώς και των συμμετοχών του δημοσίου στη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ δέχεται από τους δανειστές η κυβέρνηση, αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι το όλο θέμα αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις για το νέο Υπερταμείο, στο οποίο θα ενταχθεί το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ.

Εκτός από την πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκηση του νέου Υπερταμείου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί ζητούν την ένταξη σε αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ' αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.

Για τις τρεις ενεργειακές εταιρείες, στο στόχαστρο των Θεσμών έχουν τεθεί τα πακέτα των μετοχών του δημοσίου, τα οποία στο παρελθόν είχαν εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση, αλλά στη συνέχεια οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις πάγωσαν, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ..
στη φάση των διαπραγματεύσεων -προ της διακοπής για την εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ- με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας οι εκπρόσωποι των Θεσμών επανήλθαν στο θέμα, ζητώντας τα εν λόγω «πακέτα» να παραμείνουν στο σκέλος ιδιωτικοποιήσεων του νέου Υπερταμείου, αντί του σκέλους αξιοποίησης που έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν θα γίνει άλλη ιδιωτικοποίηση ενεργειακής εταιρείας και ότι οι συγκεκριμένες συμμετοχές θα περάσουν στο τμήμα Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας του νέου Υπερταμείου. Προχθές, μετά την τελευταία συνάντηση του υπουργού με τους Θεσμούς, κύκλοι του περιβάλλοντός του δήλωσαν ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν είναι αρμόδιος για τις ιδιωτικοποιήσεις και παρέπεμπαν στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου 'Ολγας Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων.

Κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του υπουργείου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει στο νέο Υπερταμείο μία λειτουργία ανάλογη με το γαλλικό «Agence des Participations de l' 'Etat», ΑΡΕ, το οποίο αποτελεί ένα κρατικό οργανισμό διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των συμμετοχών του γαλλικού δημοσίου στις διάφορες επιχειρήσεις, πάνω από 70 συνολικά, μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως η ΕdF (ηλεκτρική ενέργεια), Areva (πυρηνικά), Renault κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι τίτλοι των ενεργειακών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου και του 51% του ΑΔΜΗΕ, που θα αποκτήσει τοΔημόσιο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για το νέο μετοχικό σχήμα του Διαχειριστή, θα μπορούσαν να τεθούν υπό την ομπρέλα του νέου Υπερταμείου στο σκέλος της αξιοποίησης. Σε αντιδιαστολή, το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, ενταγμένο και αυτό στο νέο Υπερταμείο θα συνεχίσει «να τρέχει» τις ιδιωτικοποιήσεων των 11 εταιρειών.

Η πώληση της ΔΕΠΑ σταμάτησε μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού με τη Gazprom. H τότε τρόικα είχε δεχθεί το πάγωμα της διαδικασίας μέχρι να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες. Η απόφαση αυτή είχε επίπτωση στα ΕΛΠΕ, τα οποία ελέγχουν το 35% της Δημόσιας Εταιρείας Αερίου. Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ μαζί με το περιορισμένο ενδιαφέρον που είχαν δείξει εκείνη την εποχή, οι όποιες επαφές είχαν γίνει για τη διάθεση σε τρίτους του μεριδίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, οδήγησε την πρώην κυβέρνηση και τους δανειστές σε αναστολή της διαδικασίας για τα Ελληνικά Πετρέλαια Τέλος για το 17% της ΔΕΗ, που έχει εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία δεν ξεκίνησε ποτέ, αφού ο σχετικός νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, προέβλεπε την πώλησή του το 2017, με την προϋπόθεση ότι ως τότε θα είχε ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η διάθεση της «μικρής ΔΕΗ».


ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου