Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Αναλυτές: Γιατί η μη συμφωνία στην Ντόχα είναι τελικά καλή για τις τιμές του αργού

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Μπορεί η άκαρπη συνάντηση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην Ντόχα να "βύθισε" τις τιμές του αργού, ασκώντας πιέσεις και στις αγορές μετοχών παγκοσμίως, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα από τη μη συμφωνία.

Ειδικότερα και όπως μεταδίδει και το CNBC, παρά το "ναυάγιο" των συνομιλιών, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για "πάγωμα" παραγωγής στην Ντόχα, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποδειχθεί ως η καλύτερη δυνατή έκβαση και σημαίνει πως η διαδικασία της εξισορρόπησης μεταξύ της παραγωγής και της ζήτησης μπορεί να συνεχιστεί και να οδηγηθεί στη φυσική της κατάληξη.

"Το βλέπουμε ως λογική απόφαση το ότι δεν υπήρξε συμφωνία", παρατηρεί ένας εκ των επικεφαλής του τμήματος ερευνών ευρωπαϊκών αγορών στη Goldman Sachs, Michele Della Vigna. 

"Χρειάστηκαν 18 μήνες προκειμένου να..
ξεκινήσει η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου", σημειώνει, διαπιστώνοντας σημάδια ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένο ράλι στις τιμές του αργού που θα οδηγούνταν πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι υπερβολικά γρήγορα. 

Άλλωστε, ο ίδιος επισημαίνει πως οι συνεχιζόμενες πιέσεις προς τις χώρες για μείωση της παραγωγής ήταν, εν τέλει, καλές για τις αγορές. "Θεωρώ πως η μη συμφωνία είναι πιθανόν καλύτερη για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επειδή συνεχίζει αυτήν τη διαδικασίας εξισορρόπησης και δεν υπάρχει εξισορρόπηση χωρίς πίεση και η πίεση έρχεται μέσα από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου (...)", εξηγεί.

Η Goldman Sachs, άλλωστε, ανακοίνωσε πως διατηρεί τις προβλέψεις της για το αμερικανικό αργό WTI  στα 45 δολάρια το βαρέλι, για το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Από την πλευρά του, ο Miswin Mahesh, αναλυτής στην Barclays, αναφέρει πως συνεχίζει να "βλέπει" σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου, εκτιμώντας πως οι τιμές του αργού δεν θα "πέσουν" κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, εξ αιτίας της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας στην Ντόχα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και εάν υπήρχε συμφωνία για "πάγωμα", οι τιμές δεν θα υφίσταντο μεγάλες μεταβολές ούτως ή άλλως, καθώς δεν θα σήμαινε πως οι παραγωγοί προβαίνουν σε μείωση της παραγωγής. 

Σε άνοδο "ποντάρει" η Citi

Σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου "στοιχηματίζει" η Citi, προβλέποντας πως η μείωση της παραγωγής από κάποιους παραγωγούς, όπως είναι η Βενεζουέλα και η Νιγηρία.

Η τράπεζα εκτιμά ότι το Brent και το WTI θα διαμορφωθούν στα 39 δολάρια το βαρέλι και 38 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα, κατά το δεύτερο τρίμηνο, υψηλότερα της πρόβλεψης για 31 δολάρια το βαρέλι. Για το τρίτο τρίμηνο, η Citi κάνει λόγο για 46 δολάρια το βαρέλι για το Brent και για 45 δολάρια το βαρέλι για το αμερικανικό αργό, από τις προβλέψεις για 41 δολάρια το βαρέλι και 40 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά στο τέταρτο τρίμηνο, η τράπεζα αναμένει το Brent να φθάσει στα 52 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 50 δολάρια το βαρέλι. 

Η Citi εκτιμά πως η παραγωγή ενδέχεται να αρχίσει να υποχωρεί, αναμένοντας πως οι εξαγωγές από μη μέλη του ΟΠΕΚ θα μειωθούν περισσότερο από 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου