Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Εισηγμένες: Ποιες επένδυσαν, ποιες πούλησαν

Αποτέλεσμα εικόνας για Εισηγμένες: Ποιες επένδυσαν, ποιες πούλησαν
Οι εταιρείες που μέσα στο 2015 έβαλαν... βαθιά το χέρι στην τσέπη για να επενδύσουν. Ποιες εισηγμένες πούλησαν περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να μειώσουν τον καθαρό τους δανεισμό. Αναλυτικοί πίνακες με τις ταμειακές ροές.

Φρένο στις επενδύσεις συνέχισαν να βάζουν οι περισσότερες εισηγμένες (και όχι μόνο) εταιρείες του ΧΑ μέσα στο 2015, αρνούμενες να αναλάβουν υψηλότερους κινδύνους σε ένα περιβάλλον οικονομικής ύφεσης, αυξημένης αβεβαιότητας και ελλιπούς ρευστότητας.

Ειδικότερα, από την ανάγνωση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων, προκύπτει ότι:


• Η πλειονότητα των εταιρειών είτε δεν πραγματοποίησε καθόλου επενδύσεις, είτε περιορίστηκε σε αυτό που λέμε «επενδύσεις συντήρησης» (maintenance). Σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ Motor Oil, ΤΙΤΑΝ) τα ποσά των «συνηθισμένων» αυτών επενδύσεων είναι πολύ υψηλά.

• Ορισμένοι Όμιλοι προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

• Περιορισμένος αριθμός εισηγμένων επένδυσε σημαντικά ποσά, είτε προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τις λεγόμενες «ευκαιρίες της κρίσης», είτε συνεχίζοντας την επέκταση των δραστηριοτήτων του σε αγορές του εξωτερικού.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις με βάση το μέγεθός τους συγκαταλέγονται τα Σωληνουργεία Κορίνθου, τα Ελληνικά Καλώδια (υποβρύχια καλώδια), η Quest Holdings (πχ εξαγορά της Card Link), η Sarantis (διεύρυνση χαρτοφυλακίου σε εσωτερικό και εξωτερικό), η Αεροπορία Αιγαίου, τα Folli-Follie, τα Πλαστικά Θράκης (αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας), οι δύο μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ (Grivalia, Εθνική-Πανγαία), οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΤΕΧ Άνεμος), η ΚΡΙ-ΚΡΙ και τα Πλαστικά Κρήτης.

Στον πρώτο παρατιθέμενο πίνακα συγκαταλέγονται οι 25 εισηγμένες με τις περισσότερο αρνητικές επενδυτικές ταμειακές ροές μέσα στο 2015, με την περίπτωση της JUMBO να περιλαμβάνεται μόνο ένα εξάμηνο (η χρήση λήγει στις 30/6/2016).



Δεν έλειψαν βέβαια και οι εισηγμένες εταιρείες που εμφάνισαν θετικό νούμερο στις επενδυτικές ταμειακές ροές, πράγμα που μπορεί να οφείλεται:

α) Στις περιορισμένες ή μηδενικές επενδύσεις τους σε συνδυασμό με την είσπραξη πιστωτικών τόκων λόγω της ύπαρξης μεγάλων καταθέσεων (πχ Alpha Αστικά Ακίνητα).

β) Στην πώληση περιουσιακών στοιχείων τους μέσα στο 2015 με σκοπό την μείωση του καθαρού τους δανεισμού, ή την υλοποίηση επενδύσεων σε άλλους τομείς.

Ειδικότερα, στις εταιρείες που μέσα στο 2015 ρευστοποίησαν περιουσιακά τους στοιχεία συγκαταλέγονται και οι:

Eurobank: Πώληση της θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife.

Εθνική Τράπεζα: Ρευστοποίηση της θυγατρικής Finansbank στην Τουρκία.

J&P Άβαξ: O εισηγμένος Όμιλος πούλησε στο βασικό του μέτοχο το 9,5% της Airport International Group έναντι 28,7 εκατ. ευρώ.

Druckfarmben: Ρευστοποιήθηκε (με κέρδη) έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το 49% της συμμετοχής στην εταιρεία Sun Chemical Delta.

Pasal Development: Αποδέχτηκε την δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση της συμμετοχής της στην Trastor ΑΕΕΑΠ έναντι 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα προχώρησε στην πώληση ακινήτου της.

Βογιατζόγλου Systems: Διάθεση (με κέρδος) ακινήτου στη Ρουμανία έναντι 1,43 εκατ. ευρώ.

Νηρέας: Πώληση της δραστηριότητας στην Τουρκία έναντι 4,15 εκατ. ευρώ.

Γ.Ε. Δημητρίου: Πώληση της συμμετοχής της στην De'Longhi και στην GED Logistics.

Ίλυδα: Πώληση με ζημία προς 225 χιλ. ευρώ του υπόλοιπου 24% που διέθετε στην εταιρεία πληροφορικής Prosvasis.

Intertech: Το σύνολο της συμμετοχής στην KB Impuls Hellas διατέθηκε στο βασικό μέτοχο της εισηγμένης έναντι 400 χιλ. ευρώ.

Alco Hellas: Μείωση συμμετοχής σε πρώην θυγατρική στη Γερμανία και αποχώρηση από άλλη ζημιογόνο εταιρεία του εξωτερικού.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι προσπάθειες πώλησης θυγατρικών, ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστεί και φέτος (πχ βλέπε διαγωνισμός για τη διάθεση της Ιονικής Ξενοδοχειακής, διαδικασία εκποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης) λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Στον παρακάτω πίνακα συγκαταλέγονται οι εταιρείες που εμφάνισαν τις θετικότερες επενδυτικές ταμειακές ροές στις λογιστικές καταστάσεις του 2015.



ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου