Σάββατο 9 Απριλίου 2016

"Κλειδώνει" η νέα συμφωνία για το Ελληνικό

Αποτέλεσμα εικόνας για "Κλειδώνει" η νέα συμφωνία για το Ελληνικό
Κρίσιμο θα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα για την πορεία αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τον προτιμητέο επενδυτή για την ανάπλαση της έκτασης, την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development. Ουσιαστικά, η νέα αυτή συμφωνία θα..
προσδιορίζει το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, δεδομένου ότι το υφιστάμενο, που προβλέπει έναρξη των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών τον Νοέμβριο, δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να εφαρμοστεί.

Το πάρκο

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επαναδιαπραγμάτευση, που αποτέλεσε εντολή του Αλέξη Τσίπρα, δεν αφορά το εφάπαξ τίμημα, ύψους 915 εκατ. ευρώ, αλλά αποσκοπεί στην τροποποίηση ορισμένων σημείων του σχεδίου ανάπλασης της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η υλοποίηση πάρκου υψηλού πρασίνου με έκταση μεγαλύτερη από 2.000 τ.μ., όπως προβλέπεται στο αρχικό master plan. Εξάλλου, η αύξηση των χώρων πρασίνου, συγκριτικά με όσα προβλέπει η αρχική συμφωνία, αναμένεται να αποτελέσει τη συμβολή της κυβέρνησης στη βελτίωση των όρων του έργου, και ένα από τα αντισταθμιστικά οφέλη των δήμων από την επένδυση υπολογίζεται ότι θα αποδεσμεύσει σε βάθος χρόνου κεφάλαια 6-8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου οι φορείς που βρίσκονται στο Ελληνικό (αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ, κεντρικές εγκαταστάσεις ΥΠΑ, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ΚΤΕΟ Περιφέρειας Αττικής, Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά) θα πρέπει να έχουν μετακομίσει σε νέες εγκαταστάσεις. Μέχρι σήμερα, από τους 69 χρήστες που ήταν εγκατεστημένοι (44 δημόσιοι και 25 ιδιώτες) έχει απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτών και μεγάλο μέρος των δημόσιων φορέων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με εξαγγελίες των εμπλεκόμενων υπουργών, η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο την αναθεωρημένη συμφωνία για το Ελληνικό, κάτι που αποτελεί ένα από τα πολλά βήματα που απαιτούνται προκειμένου να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες στην έκταση. Ωστόσο, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου απαιτείται ακόμα:

- Η κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η έγκρισή του διά προεδρικού διατάγματος. Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, θα μπορούσε να αποδειχθεί περίπλοκη και αρκετά χρονοβόρα, μιας και είναι απαραίτητη η λήψη έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
- Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
- Η διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο, το οποίο θα πρέπει να χωροθετηθεί.

Αφότου λάβουν χώρα τα παραπάνω, θα καταστεί δυνατό το οικονομικό κλείσιμο, δηλαδή η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., η πληρωμή της πρώτης δόσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, και η καταβολή εγγυητικής επιστολής υπολοίπων δόσεων. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, βάσει του καλύτερου δυνατού σεναρίου, θα μπουν τέλη 2017 - αρχές 2018.

Πάντως, η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, έως έναν βαθμό, λειτουργεί προς όφελος της Lamda Development, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 2ας Απριλίου


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου