Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΔΝΤ: Το φθηνό πετρέλαιο θα κοστίσει στη Μ. Ανατολή 150 δισ. δολ. φέτος



 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής που εξαρτώνται από το πετρέλαιο έχασαν 390 δισ. δολάρια σε έσοδα πέρυσι και αντιμετωπίζουν απώλεια μέχρι και 150 δισ. φέτος.
Η πτώση στα έσοδα αποδίδεται άμεσα στη βουτιά στις τιμές του αργού από περίπου 115 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2014 σε κάτω των 30 δολαρίων στις αρχές της χρονιάς και τώρα πάνω από 40 δολάρια, ανέφερε το ΔΝΤ.

Η απώλεια από πιθανά έσοδα ασκεί τεράστιες πιέσεις στους μεγάλους εξαγωγείς, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, οι οποίοι εμφάνισαν πολύ μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους πέρυσι. Το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει στο παρελθόν ότι οι μειούμενες τιμές στην ενέργεια θα εξαλείψουν περίπου 360 δισ. δολάρια.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα, οι χώρες του Περσικού Κόλπου έχουν..
εισάγει μια σειρά μέτρων από περικοπές στις επιδοτήσεις μέχρι αύξηση στη φορολογία. Κάποια κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν επίσης εξαλείψει τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα ή έχουν αρχίσει να δανείζονται από το εξωτερικό για να αμβλύνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις.

«Το 2016 είναι η δεύτερη χρονιά μιας πολυετούς διαδικασίας προσαρμογής προς μια εξισορρόπηση των προϋπολογισμών», ανέφερε σύμφωνα με το MarketWatch ο Masood Ahmed, επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία. «Πιθανότατα θα χρειαστούν άλλα τέσσερα με πέντε χρόνια δράσης, τόσο στις δαπάνες όσο και στα έσοδα, για να φτάσουν πολλές χώρες σε μια άνετη δημοσιονομική κατάσταση», πρόσθεσε.

Η οικονομική ανάπτυξη των εξαγωγέων πετρελαίου της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί σε 3% το 2016 από 2% πέρυσι, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις βελτιωμένες προοπτικές για το Ιράκ που έχει αυξήσει την παραγωγή και για το Ιράν που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη σταδιακή άρση των κυρώσεων, ανέφερε το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου