Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

IEA: Πρώτες ενδείξεις ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου έπιασε "πάτο"

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Υψηλότερα κατά 2% διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου μετά από την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι οι τιμές του αργού μπορεί να έχουν πιάσει "πάτο" καθώς η επιστροφή του Ιράν στην αγορά ήταν λιγότερο δραματική από ό,τι η χώρα δήλωνε ότι θα είναι, και εν τω μέσω ενδείξεων ότι η προσφορά από παραγωγούς εκτός OPEC υποχωρεί.

Ενώ η αξιοσημείωτη ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών τις τελευταίες εβδομάδες δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως οριστικό σημάδι πως τα χειρότερα πέρασαν. Ακόμη κι έτσι, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές μπορεί να έχουν πιάσει πάτο", ανέφερε η ΙΕΑ στην μηνιαία της έκθεση.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου από τον OPEC υποχώρησε κατά..
90.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, στα 32,61 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής από το Ιράκ, την Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

"Η επιστροφή του Ιράν στις αγορές υπήρξε λιγότερο δραματική από ό,τι οι Ιρανοί δήλωναν ότι θα είναι. Φαίνεται πως η επιστροφή του Ιράν θα είναι σταδιακή", αναφέρει η ΙΕΑ.

Η Σαουδική Αραβία είδε την παραγωγή της να ενισχύεται στα 10,23 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο έναντι των 10,21 εκατ. βαρέλια πριν από ένα μήνα.

Η προσφορά από χώρες εκτός OPEC υποχώρησε κατά 90.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο στα 57,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, και αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 750.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Άλλος ένας παράγοντας που αυτή τη στιγμή υποστηρίζει τις υψηλότερες τιμές, είναι μια πιθανή δράση από τους πετρελαιοπαραγωγούς να περιορίσουν την παραγωγή τους, αναφέρει η ΙΕΑ.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου