Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Δυναμική "έξοδος" με +7% το αργό στην εβδομάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Ισχυρά ανοδικά έκλεισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου μετά τα "νέα" για την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι οι τιμές του αργού μπορεί να έχουν πιάσει "πάτο" καθώς η επιστροφή του Ιράν στην αγορά ήταν λιγότερο δραματική από ό,τι η χώρα δήλωνε ότι θα είναι, και εν τω μέσω ενδείξεων ότι η προσφορά από παραγωγούς εκτός OPEC υποχωρεί.

Παράλληλα το αργό πετρέλαιο επωφελήθηκε και από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Baker Hughes, σύμφωνα με τα οποία..
σε αδράνεια τέθηκαν περισσότερες εξέδρες γεώτρησης στις ΗΠΑ από τους παραγωγούς πετρελαίου καθώς η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να αγωνίζεται να ισορροπήσει το κόστος παραγωγής με την παγκόσμια υπερπροσφορά αργού.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου τύπου WTI ενισχύθηκε κατά 0,66 δολ. ή 1,7% στα 38,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ για την εβδομάδα κέρδισε 7,2%.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου το αργό τύπου Brent κατέγραψε κέρδη 0,34 δολ. ή 0,9% στα 40,39 δολ. το βαρέλι, με εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 4%.

Ενώ η αξιοσημείωτη ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών τις τελευταίες εβδομάδες δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως οριστικό σημάδι πως τα χειρότερα πέρασαν. Ακόμη κι έτσι, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές μπορεί να έχουν πιάσει πάτο", ανέφερε η ΙΕΑ στην μηνιαία της έκθεση.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου από τον OPEC υποχώρησε κατά 90.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, στα 32,61 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής από το Ιράκ, την Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

"Η επιστροφή του Ιράν στις αγορές υπήρξε λιγότερο δραματική από ό,τι οι Ιρανοί δήλωναν ότι θα είναι. Φαίνεται πως η επιστροφή του Ιράν θα είναι σταδιακή", αναφέρει η ΙΕΑ.

Η Σαουδική Αραβία είδε την παραγωγή της να ενισχύεται στα 10,23 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο έναντι των 10,21 εκατ. βαρέλια πριν από ένα μήνα.

Η προσφορά από χώρες εκτός OPEC υποχώρησε κατά 90.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο στα 57,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, και αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 750.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Άλλος ένας παράγοντας που αυτή τη στιγμή υποστηρίζει τις υψηλότερες τιμές, είναι μια πιθανή δράση από τους πετρελαιοπαραγωγούς να περιορίσουν την παραγωγή τους, αναφέρει η ΙΕΑ.

Όσο για τις ενεργές εξέδρες γεώτρησης πετρελαίου στις ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά επιπλέον 6 στις 386, σύμφωνα με στοιχεία της η Baker Hughes. Πρόκειται για τον χαμηλότερο εβδομαδιαίο αριθμό που έχει καταγραφεί. Από τις αρχές του έτους έχουν αδρανοποιηθεί σχεδόν 150 εξέδρες. Τα σημερινά στοιχεία σηματοδοτούν τη 12η συνεχή εβδομάδα μείωσης του αριθμού των ενεργών εξεδρών. Οι εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου μειώθηκαν ελαφρώς κατά 3 στις 94, οδηγώντας το συνολικό αριθμό στις 480.



ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου