Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Βουλιάζουν στα χρέη οι πετρελαϊκές εταιρείες της Λ. Αμερικής

Βουλιάζουν στα χρέη οι πετρελαϊκές εταιρείες της Λ. Αμερικής
Φθάνουν στα 275 δισ. δολάρια

Οι κρατικές, πετρελαϊκές εταιρείες της Λ. Αμερικής, τα κέρδη των οποίων γέμιζαν τα κρατικά ταμεία από το Μεξικό έως τη Βραζιλία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 10ετίας όταν το πετρέλαιο κατέγραφε ράλι, βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες δυσκολίες, καθώς τα χρέη τους διαρκώς διογκώνονται.

Οι ηγέτες της ευρύτερης περιοχής δέχονται πιέσεις να μειώσουν τις δαπάνες των πετροδολαρίων σε έργα υποδομών, καθώς το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% την τελευταία διετία και αντίθετα προσπαθούν να μειώσουν τα χρέη των άλλοτε πρωταθλητών τους. Το πρόβλημα διογκώνεται περαιτέρω καθώς τα νομίσματα των λατινοαμερικανικών οικονομιών υποχωρούν συνεχώς έναντι του δολαρίου.

Αποτελεί παγκόσμια ανησυχία το γεγονός ότι..
η κρατική Petroleo Brasileiro είναι η πιο χρεωμένη εταιρεία του κόσμου, ενώ τα CDS της Petroleo de Venezuela (πιο γνωστή ως PDVSA), υποδεικνύουν ότι υπάρχουν πιθανότητες 68% να χρεοκοπήσει, εντός των επόμενων 12 μηνών. Η πορεία και των δύο πλήττει και τις οικονομίες των χωρών τους, οι οποίες βρίσκονται, ήδη, σε ύφεση.

«Υπάρχουν κίνδυνοι, δεν υπάρχει αμφιβολία» παραδέχεται ο Alberto Ramos, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Group για τη Λ. Αμερική και προσθέτει «ορισμένες από αυτές τις εταιρείες φορτώθηκαν με μεγάλα χρέη κατά τη διάρκεια της περιόδου ανόδου των πετρελαϊκών τιμών».

Αν και αρκετοί υποστηρίζουν ότι η έμμεση ή άμεση στήριξη από το κράτος αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μίας εταιρείας, η χρηματοοικονομική τους υγεία τίθεται υπό αμφισβήτηση. Βάσει των CDS οι κορυφαίοι πετρελαϊκοί όμιλοι σε Βενεζουέλα, Βραζιλία και Μεξικό διαθέτουν τεράστια χρέη σε δολάρια και μάλιστα πολύ μεγαλύτερα από τα κεφάλαια που μπορούν να τους προφέρουν οι κυβερνήσεις.



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου