Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Εργασιακή "σφήνα" στο νέο Ασφαλιστικό

Αποτέλεσμα εικόνας για Εργασιακή "σφήνα" στο νέο Ασφαλιστικό
Στον αέρα βρίσκεται οποιαδήποτε παρέμβαση στο Ασφαλιστικό σαν και εκείνη που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς για την περίοδο 2015 -18 εξαιτίας των εξελίξεων στην ελληνική αγορά εργασίας.

Οι εξελίξεις αυτές είτε ήδη "τρέχουν" (πχ εκτίναξη ποσοστών μακροχρόνια ανεργίας, επέλαση μερικής απασχόλησης), είτε αναμένεται να "τρέξουν" μέχρι τέλος του 2016 και σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση της κρίσης του ασφαλιστικού, παραδέχονται κυβερνητικές πηγές του Capital.gr.

Στις 6 Απριλίου, δηλαδή δύο μέρες μετά την έναρξη της τελικής –πιθανόν- φάσης της διαπραγμάτευσης για το νέο Ασφαλιστικό, είναι προγραμματισμένη η ..
πρώτη συνάντηση της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό που θα αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις και –δεν αποκλείεται- και το ύψος του κατώτατου μισθού. 

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις έπρεπε να περάσουν –σύμφωνα με τη  μνημονιακή συμφωνία του Αυγούστου του 2015- έως το Δεκέμβριο του 2015, αλλά πλέον μετατίθενται για τα μέσα-τέλη του 2016, δηλαδή την ίδια περίπου περίοδο που αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του νέου πακέτου παρεμβάσεων στις συντάξεις.

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι απειλούν να ανατρέψουν από "εργασιακή" πλευρά τα δεδομένα πάνω στα οποία "χτίζεται" η συμφωνία κυβέρνησης –θεσμών σε σχέση με το επικείμενο πακέτο παρεμβάσεων στις συντάξεις:

1. Ενδεχόμενες ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ομαδικών απολύσεων αλλά και στο ύψος του κατώτατου μισθού το 2016 -2017, όπως αυτές που προοιωνίζονται με βάση τις μέχρι τώρα διατυπωμένες απόψεις των θεσμών (και κυρίως του ΔΝΤ) για το Εργασιακό το Μάιο-Ιούνιο του 2016, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των μέσων ακαθάριστων αποδοχών επί των οποίων αντλούνται οι ασφαλιστικές εισφορές και έτσι σε μείωση των εσόδων από εισφορές και διεύρυνση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr.

2. Την ίδια στιγμή, παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ανεργία (24%), ενώ στον σκληρό της πυρήνα βρίσκεται η μακροχρόνια ανεργία. "Ο συνδυασμός υψηλού ποσοστού ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων δύναται να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού μεταβολής του δυνητικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας", σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του τμήματος οικονομικών ερευνών της Eurobank (24.3.2016). Η ίδια ανάλυση επισημαίνει πως, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, "η ελληνική αγορά εργασίας εκτός από υψηλό ποσοστό ανεργίας, παρουσιάζει και υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων (άνω των 12 μηνών)", μιας και το εν λόγω μέγεθος διαμορφώθηκε στο 74,3% το δ΄ τρίμηνο 2015 από 73% το δ΄ τρίμηνο 2014". Το γιγάντιο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων οδηγεί σε "απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου", "επηρεάζει αρνητικά τους εργοδότες στο να προβούν σε προσλήψεις" και "μειώνει τα κίνητρα αναζήτησης  εργασίας με εντατικούς ρυθμούς", τονίζεται στην ίδια ανάλυση. Ειδικοί της ασφάλισης τονίζουν στο Capital.gr πως είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της κρίσης του ασφαλιστικού με την ανεργία να μην πέφτει κάτω από το 20-25% τα επόμενα 2-3 χρόνια.

3. Ακόμα και η αύξηση της απασχόλησης που παρατηρείται μετά τα μέσα του 2014 οφείλεται συντριπτικά στην αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης η οποία φέρνει υποτριπλάσια έσοδα από εισφορές στο ΙΚΑ σε σχέση με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με συμβάσεις μερικής απασχόλησης εκτινάχθηκαν τον Ιούλιο του 2015 σε ποσοστό άνω του 26% του συνόλου έναντι 25% τον Ιούλιο του 2014. Η αύξηση της μερικής απασχόλησης οδηγεί σε αναλογική μείωση των εσόδων του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές, μιας αυτές υπολογίζονται ως ποσοστό (20% για την κύρια ασφάλιση) των αποδοχών. Ο μέσος μισθός ενός μερικώς απασχολούμενου ανέρχεται στα 429 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός ενός πλήρως απασχολούμενου στα 1181 ευρώ. Έτσι η εισφορά κύριας ασφάλισης που αντλείται από τις μέσες αποδοχές ενός μερικώς απασχολούμενου ανέρχεται μόλις στα 85 ευρώ, ενώ η εισφορά που αντλείται από τις μέσες αποδοχές ενός πλήρως απασχολούμενου είναι τριπλάσια, δηλαδή 236 ευρώ. 

ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου