Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η Σκωτία σταμάτησε την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα


Η Σκωτία σταμάτησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, καθώς ο σταθμός Λόνγκανετ, στα βόρεια της πρωτεύουσας του Εδιμβούργου, απενεργοποίησε τις τέσσερις τελευταίες μονάδες παραγωγής του το απόγευμα της Πέμπτης.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σταθμού, Scottish Power, δήλωσε ότι το κλείσιμο του σταθμού οφείλεται στο υψηλό κόστος της σύνδεσης με το δίκτυο.

Κατά τη διάρκεια των 46 ετών λειτουργίας του, ο σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποίησε περισσότερους από 177 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, καθώς και 2,7 εκατομμύρια τόνους μαζούτ και 2,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Επιπλέον, περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ψύξης πέρασαν από το σταθμό την ίδια περίοδο.

Ο σταθμός Λόνγκανετ ήταν..
κάποτε ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1970, ικανός να παράγει 2,400 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και να τροφοδοτεί πάνω από δύο εκατομμύρια σπίτια κάθε χρόνο.

Αρκετές μονάδες παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα έχουν κλείσει τον τελευταίο καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα πλαίσια της προθεσμίας του 2023 για τη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ποιότητα του αέρα.

Εξάλλου, η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα καλύπτει το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόνο σε τέσσερα χρόνια από τώρα, το 2020.

Ωστόσο, η Σκωτία αρνείται να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στη νέα ενεργειακή στρατηγική της χώρας, ερχόμενη σε αντίθεση με την ευρύτερη ενεργειακή πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου