Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

«Το Ιράν βρίσκει το πάγωμα της πετρελαϊκής παραγωγής άνευ σημασίας»


Το «πάγωμα» της αγοράς πετρελαίου είναι χωρίς νόημα ουσιαστικό και υπολείπεται της επιθυμίας του Ιράν, υποστηρίζει η Anne Korin, co-director του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας, ένα think-tank που επικεντρώνεται στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας.

«Όσον αφορά το Ιράν, παρά το επιτακτικό κούνημα του δακτύλου από τους Σαουδάραβες για το “πάγωμα” της αγοράς, πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχιση του πολέμου στην οικονομική αρένα» υποστηρίζει η Korin.

Και ενώ 11 από τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ, που καλύπτουν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, δήλωσαν ότι θα παρακολουθήσουν τις συνομιλίες για το πάγωμα της παραγωγής, που θα γίνει τον επόμενο μήνα στη Ντόχα, το Ιράν και η Λιβύη έχουν απορρίψει τη συμμετοχή τους στην εν λόγω συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι..
τον, περασμένο Φεβρουάριο, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, συμφώνησαν να παγώσουν την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Το Ιράν έχει ως στόχο να παράγει 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Έχει υποστεί σοβαρή μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου λόγω των κυρώσεων. Όπως σημειώνει η Korin, πριν από τις κυρώσεις, η χώρα εξήγαγε 2,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ωστόσο μπορούσε να εξάγει μόνο 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τον Ιανουάριο, όταν ήρθησαν οι κυρώσεις.

Κατά την άποψη της Korin, αν οι Σαουδάραβες πραγματικά ήθελαν να ανεβάσουν τις τιμές, θα είχαν πιέσει για μια σημαντική μείωση της παραγωγής. «Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πάγωμα της παραγωγής δεν θα έχει επιπτώσεις εωσότου η αυξανόμενη ζήτηση απορροφήσει την πλεονάζουσα προσφορά», προσθέτει η ίδια.

Όσο για τη Λιβύη, η οποία δήλωσε επίσης ότι δεν θα λάβει μέρος στο πάγωμα της πετρελαϊκής παραγωγής, η Korin αναφέρει ότι όσο οι ομάδες τζιχαντιστών (ISIS, ISIL ή Daesh) αυξάνουν τη δύναμή τους, οι ενεργειακές υποδομές παραμένουν Nο1 στόχος και πολυπόθητο βραβείο».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου