Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ανέφερε ότι οι μετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ θα περάσουν στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιπλέον ιδιωτικοποίηση πέρα από αυτές που έχουν συμφωνηθεί.

Ωστόσο, σε ότι αφορά τη..
δημιουργία μικτών σχημάτων της ΔΕΗ με ιδιώτες για εκμετάλλευση μονάδων, είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή να συμπεριληφθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες στο πακέτο, κάτι που αρχικά αποκλειόταν, όπως και πελατολόγιο της ΔΕΗ. «Όλα συζητούνται», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς.

Τέλος, αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ και τη στάση του αγοραστή, δηλαδή της αζέρικης εταιρίας Socar, ο κ. Σκουρλέτης παραδέχθηκε ότι η ολοκλήρωση της μεταβίβασης έχει κωλύσει στο ύψος των τελών χρήσης δικτύου, τα οποία αποτελούν το έσοδο της εταιρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, το περιεχόμενο της οποίας δεν διευκρίνισε, έχει αποσταλεί στην αζέρικη εταιρία και αναμένεται η απάντησή της.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε πως η ελληνική πρόταση για αυξήσεις των τελών χρήσης δικτύου δεν έχει καμία σχέση με ποσοστά που έχουν ακουστεί για πάνω από 35% αλλά βρίσκεται πολύ χαμηλότερα.

Επίσης, όπως τόνισε πριν από λίγο ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, η μείωση των τιμολογίων της ΔEΗ είναι απόλυτα δικαιολογημένη, τόσο λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και επειδή κατά το παρελθόν επιβλήθηκαν μεγάλες αυξήσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι αποσβέσεις και τα μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔEΗ έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης (ζημίες 102 εκατ. ευρώ το 2015), με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η άμεση μείωση των τιμολογίων.
Ωστόσο, αν για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ο υπουργός εμφανιζόταν θετικός στην προοπτική μείωσής τους, στα τιμολόγια φυσικού αερίου εμμέσως επιβεβαίωσε την προοπτική αύξησής τους μέσω της φορολογίας. Όπως είπε, οι τιμές φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερες απ' ό,τι πέρυσι.


ΠΗΓΗ:reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου