Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Το παράδειγμα της Αλβανίας και ο κατακερματισμός των οικοπέδων της Δ. Ελλάδας


Μετά την είσοδο της Shell το 2012 στην πετρελαϊκή αγορά της Αλβανίας, προ ημερών μια νέα άφιξη στο… «Εμιράτο» που βρίσκεται στα βόρειοδυτικά σύνορα της χώρας, αναπτερώνει τις ελπίδες και δημιουργεί νέα κινητικότητα όχι μόνο για τους γείτονες αλλά συνολικά για την ευρύτερη περιοχή. Ο λόγος για την απόκτηση του συνόλου των κοινών μετοχών της εταιρείας Bankers Petroleum, έναντι συνολικού ποσού 440,4 εκατομμυρίων δολαρίων (1,685 δολάρια ανά μετοχή) από την κινεζική Geo – Jade Petroleum Corporation, μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου της Κίνας. Η συγκεκριμένη εξαγορά της εταιρείας που κατέχει το κοίτασμα Patos Marinza έρχεται σε συνέχεια όχι μόνο της εισόδου της Shell αλλά και άλλων εταιρειών που έχουν επενδύσει όπως οι όπως San Leon Energy, του George Soros  ή η ισραηλινή ILDC που εκμεταλλεύεται πεδία στα ανοιχτά της Hadera στο Ισραήλ.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από τις Αλβανικές παραχωρήσεις που κινητοποίησαν αξιοσημείωτα έως εντυπωσιακά ονόματα της πετρελαϊκής αγοράς, ακόμη και εν μέσω σφοδρής κρίσης για τον κλάδο λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, υπάρχουν βεβαίως οι ελληνικές παραχωρήσεις, που συγγενεύουν όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και ως προς άλλα χαρακτηριστικά με τα αλβανικά κοιτάσματα. Το γεγονός αυτό, που έχει ..
πιστοποιηθεί από τις μέχρι τώρα έρευνες γεννά ελπίδες ότι υπάρχουν εξίσου αξιόλογα αποθέματα υδρογονανθράκων από το βαρύ πετρέλαιο της περιοχής. Θυμίζουμε ότι γεωλογικά ανάλογα έχουν εντοπιστεί τόσο στα Ιωάννινα την περιοχή που έχει παραχωρηθεί στην Energean Oil & Gas, όσο και στο Κατάκολο (που επίσης έχει παραχωρηθεί στην Energean) αλλά και στην περιοχή των Παξών δυτικά της Κέρκυρας σε οικόπεδο που τελεί υπό παραχώρηση στο πλαίσιο του μεγάλου διαγωνισμού για τα οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη.

Τώρα το πρόβλημα που υπάρχει με τις ελληνικές παραχωρήσεις, όπως τουλάχιστον τονίζουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά πετρελαίου, είναι ότι τα ελληνικά οικόπεδα της ευρύτερης περιοχής είναι κατακερματισμένα, με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες γίνονται να προσελκυθούν ξένα επενδυτικά κεφάλαια είναι αποσπασματικές.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες αναφορές του επικεφαλής της Energean Μ. Ρήγα, ο οποίος τόνισε ότι επιθυμία της εταιρείας είναι να φέρει μεγάλες ξένες εταιρείες, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει η πολιτεία μαζί με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, να βγουν μαζί έξω και να πουλήσουν το στόρι των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Μια τέτοια κοινή πρωτοβουλία θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον σοβαρών επενδυτών, με δεδομένο ότι οι παραχωρήσεις της Δ. Ελλάδας καλύπτουν το σύνολο των πετρελαιοπιθανών περιοχών της ευρύτερης περιοχής. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές με δεδομένο ότι η δυτική Ελλάδα έχει το μειονέκτημα να μην έχει σε παραγωγή κάποιο κοίτασμα, όπως συμβαίνει στην Αλβανία.

Σε κάθε περίπτωση η κινητικότητα στην Αλβανία δείχνει ότι παρά το δυσμενές περιβάλλον για τον κλάδο έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου, υπάρχουν προοπτικές και δυνατότητες και για την ελληνική αγορά.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου