Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

«Έρχονται τα ασφαλιστικά δικαστήρια»

«Έρχονται τα ασφαλιστικά δικαστήρια»
Μέτρα για την εξυγίανση και ανάκαμψη της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω και της παρατεταμένης αβεβαιότητας στην οικονομία, σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση. Για να το καταφέρει αυτό επιχειρεί να βάλει νυστέρι στο σύστημα επιδίκασης και καταβολής των αποζημιώσεων, το οποίο αποτελεί ανοιχτή πληγή και μία από τις μεγαλύτερες αιτίες προβληματισμού των καταναλωτών, αποτρέποντας πολλούς εξ αυτών από την ασφάλιση. Το σχέδιο, το οποίο αποκάλυψε με δημόσια παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προβλέπει μια σειρά από σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν σε διαβούλευση με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και την καλύτερη λειτουργία της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων, των εταιρειών και των εργαζομένων του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα:


1. Για να μη χρονίζει η επίλυση των διαφορών ασφαλισμένων με τις ασφαλιστικές εταιρείες προτείνεται η δημιουργία Ασφαλιστικών Δικαστηρίων με εξειδικευμένους δικαστές.

2. Προωθείται η ιδέα για τη δημιουργία σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων οι οποίοι θα στηρίζουν με το έργο τους τους επαγγελματίες πραγματογνώμονες (που είναι συνεργάτες των ιδιωτικών εταιρειών) και θα συμβάλλουν στην ορθή επίλυση των προβλημάτων αποζημίωσης.

3. Για λόγους προστασίας των επαγγελματικών και ιδιωτικών συμφερόντων ασφαλισμένων και ασφαλιστών προτείνεται η δημιουργία ενός θεσμού διαβούλευσης με εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου, δηλαδή με τη συμμετοχή του Δημοσίου, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και των διαμεσολαβούντων (ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες κ.λπ.).

4. Ειδικά για τους κλάδους Ζημιών και Υγείας, που αφορούν κυρίως τα νοικοκυριά, εξετάζονται μέτρα και τρόποι ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων αλλά και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, με στόχο την καλύτερη προστασία του Ελληνα καταναλωτή. Στην κατεύθυνση αυτή είναι έτοιμες για δημοσίευση στο ΦΕΚ οι διατάξεις για τις ποινές σχετικά με τα ανασφάλιστα Ι.Χ. ώστε να περιοριστούν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται σε περιπτώσεις ατυχημάτων εις βάρος των νομοταγών, αλλά και οι ζημίες του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. Η σχετική υπουργική απόφαση εκκρεμούσε από τον Απρίλιο του 2013, αφού την προέβλεπε ο Ν. 4141/2013, αλλά πλέον αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά. Επιπλέον, με τη συνεργασία και της εποπτικής αρχής του κλάδου των ασφαλειών δρομολογούνται και άλλα μέτρα, που με βάση και την εμπειρία από το εξωτερικό θα διασφαλίζουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους τους προς όφελος και του υγιούς ανταγωνισμού. Επιπλέον, με την ψήφιση του νόμου 4364/2016 επιλύθηκε και ένα πρόβλημα που εκκρεμούσε επί χρόνια, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρείας.​


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου