Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Θανατική ποινή σε ιρανό δισεκατομμυριούχο

Θανατική ποινή σε ιρανό δισεκατομμυριούχο
Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε σε θάνατο τον ιρανό επιχειρηματία Μπαμπακ Ζαντζανί με την κατηγορία της υπεξαίρεσης

Η δίκη έλαβε μεγάλη δημοσιότητα λόγω του εξέχοντα ρόλο του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος είχε βοηθήσει την ιρανική κυβέρνηση να αποφύγει τις κυρώσεις για το πετρέλαιο.

Το ισλαμικό δικαστήριο καταδίκασε τον επιχειρηματία και δυο συνεργάτες του για «διάδοση της διαφθοράς στη γη», ένα μεγάλο αδίκημα και τους διέταξε να επιστρέψουν τα κεφάλαια που καταχράστηκαν από, μεταξύ άλλων, την κρατική Εθνική Εταιρία Ιρανικού Πετρελαίου (NIOC), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας, Γκολάμ Χοσεϊν Μοζένι Ετζέι ζωντανά στην τηλεόραση.

Οι κατηγορούμενοι έχουν..
την δυνατότητα να ασκήσουν έφεση.

Ο Ζαντζανί επί σειρά ετών έκλεινε συμφωνίες για πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ενός δικτύου εταιριών, από την Τουρκία και τη Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Ζαντζανί κατάφερε να συσσωρεύσει μια περιουσία 10 δις δολαρίων – αλλά και χρέη ίδια αξίας, όπως είχε εξομολογηθεί ο ίδιος σε ιρανικό περιοδικό.

Όταν ο δισεκατομμυριούχος είχε συλληφθεί, τον Δεκέμβριο του 2013, ένας δικαστικός εκπρόσωπος είχε πει «έλαβε ποσά από διάφορους οργανισμούς...και έλαβε πετρέλαιο και άλλα φορτία και δεν έχει επιστρέψει τα χρήματα.» Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν για χρέη προς την κυβέρνηση, ύψους 2,7 δις δολαρίων, από την πώληση πετρελαίου για λογαριασμό του αρμόδιου υπουργείου .


ΠΗΓΗ:www.cnn.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου