Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Γιατί οι τιμές του πετρελαίου ίσως χτύπησαν «ταβάνι»

Γιατί οι τιμές του πετρελαίου ίσως χτύπησαν «ταβάνι»
Με τα συμβόλαια προθεσμιακής εκπλήρωσης του Brent να έχουν ανακάμψει στα 41 δολ./βαρέλι, η ΙΕΑ αναμένει "φως στο τούνελ", μία άποψη που μοιράζεται και η Goldman Sachs. Παρόλα αυτά, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως, όπως και το αποτυχημένο περσινό ράλι, αυτή η ανάκαμψη θα ανακοπεί μόλις οι τιμές φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο το οποίο θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ.



Τα προαναφερθέντα συμβόλαια Brent έχουν...
ανακάμψει κατά 40% από το χαμηλό δωδεκαετίας των 27,1 δολ./βαρέλι που έφτασαν τον Ιανουάριο, στα 38,6 δολ./βαρέλι νωρίς την Τρίτη στο Λονδίνο. Με την παραγωγής του αργού, εκτός OPEC, να αναμένεται να επιδείξει την μεγαλύτερη μείωση εδώ και 14 έτη, οι τιμές μπορεί να έχουν φτάσει το ναδίρ, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Αλλά οι δείκτες του αργού φαίνεται πως θα έχουν δυσκολίες στο να ξεπεράσουν τα 50 δολ./βαρέλι φέτος, αφού οποιαδήποτε αύξηση τιμών θα καθυστερήσει τις εξισορροπητικές μειώσεις που χρειάζεται να γίνουν για την αγορά, σύμφωνα με αναλυτές.



Aν και η παραγωγή του αργού στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 5,5% σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι, ο άθλος της μείωσης των "φουσκωμένων" αποθεματικών μόλις ξεκινά, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Παράλληλα η Sanford C Bernstein & Co αναφέρει πως το εικονικό πλαφόν στα 50 δολ./βαρέλια αποτελεί ξεπερασμένη υπόθεση, αναμένοντας πως οι τιμές θα επανέλθουν στα 70 δολ./βαρέλι τον επόμενο χρόνο. Η εταιρεία υπογράμμισε πως η πετρελαϊκή βιομηχανία δεν θα μπορέσει να παραμείνει κερδοφόρα εάν συνεχιστούν οι παρούσες τιμές.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου