Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Δέκα χάρτες που εξηγούν την Ευρώπη


Πώς διαμορφώθηκε η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, πώς λειτουργούν οι θεσμοί της και άλλες ερωτήσεις και απαντήσεις. Δείτε τους χάρτες (Pics)

Οι χάρτες που καταγράφουν και λύνουν τις απορίες γύρω από τη σύσταση της Ευρώπης, τους θεσμούς της, τους δεσμούς των κρατών της και τον τρόπο ζωής.


1. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 
Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που θέλησε να συσφίξει τους δεσμούς της ακόμη περισσότερο, για αυτό και δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω της Ένωσης οι χώρες μπορούν να στηρίζουν η μια την άλλη ή να προσποιούνται ότι το κάνουν. Πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή ένωση, όπως η Ελβετία και η Νορβηγία.

2. Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρωπαϊκή ήπειρο
 
Το ΝΑΤΟ, παρόλο που συμπεριλαμβάνει πολλά κράτη που δεν ανήκουν στην Ευρώπη, παίζει ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών κρατών. Το ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε σαν μια αντικομμουνιστική στρατιωτική συμμαχία, συμπεριελάμβανε αρχικά χώρες που είχαν πολεμήσει κατά των γερμανικών δυνάμενων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αντικομουνιστική ιδεολογία του ΝΑΤΟ φαίνεται να πηγάζει από το γεγονός ότι κυριαρχούν οι ΗΠΑ. Ουσιαστικά η λειτουργία του ΝΑΤΟ είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια των χωρών μελών, ωστόσο, την ίδια στιγμή αποτελεί μια πολύ επικερδής επιχείρηση για τους κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ και μια πηγή έντασης με την Ρωσία.

3. Οι πολυπολιτισμικοί θεσμοί της Ευρώπης
 

Οι δεσμοί που έχουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάσσονται στους πιο ισχυρούς που υπάρχουν παγκοσμίως και είναι πολύ σημαντικοί για τα μέλη. Πολλά από τα Ευρωπαϊκά κράτη, που δεν ανήκουν στην Ένωση, έχουν υιοθετήσει πολλούς από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κάτι που μπορεί να οφείλεται και στην μετακίνηση των πολιτών από χώρα σε χώρα, για παράδειγμα το κοινό νόμισμα του Ευρώ, παρόλο που δεν αποτελεί το εθνικό τους νόμισμα, είναι αποδεκτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αγορά.

4. Η ανεργία στην Ευρώπη

 
Ο συγκεκριμένος χάρτης καταγράφει ποιες είναι οι χώρες που μαστίζονται περισσότερο από την ανεργία, ενώ, την ίδια στιγμή καταγράφει και ποιες χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επειδή, η εργασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομία, βλέπουμε πως υπάρχει μαι μεγάλη διαφορά μεταξύ νότου και βορρά.
Φαίνεται πως η οικονομία της βόρειας Ευρώπης είναι, σαφώς, πιο ισχυρή και σταθερή σε αντίθεση με τη νότια Ευρώπη όπου τα ποσοστά της ανεργίας βρίσκονται σε συνεχή ανοδική τάση. Μάλιστα διαφορά μεταξύ βορρά και νότου μπορεί να σημειωθεί και σε μια μόνο χώρα, όπως η Ιταλία όπου ο πλούσιος βορράς στηρίζει την οικονομία της χώρας σε αντίθεση ν με τον φτωχόότο.

5. Το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Ήταν μια από τις ισχυρότερες εμπόλεμες συγκρούσεις που είχε γνωρίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή η Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος χάρτης καταγράφει την αλλαγή των συνόρων των τότε Ευρωπαϊκών κρατών . Πολλά από τα οριζόμενα τότε σύνορα από τις Συμμαχικές δυνάμεις άλλαξαν με το πέρασμα των χρόνων δημιουργώντας την εικόνα που έχει σήμερα η Ευρώπη.

6. Η Ευρώπη από το διάστημα
 
Μια νυχτερινή φωτογραφία της Ευρώπης από τη ΝΑΣΑ δείχνει που είναι συγκεντρωμένοι οι Ευρωπαίοι. Τα φώτα μαρτυρούν που είναι συγκεντρωμένοι οι Ευρωπαϊκοί πληθυσμοί, δείχνοντας πως το κέντρο των μεγαλουπόλεων είναι η ψυχή της κάθε χώρας, αφού εκεί είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα φώτα.

7. Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι της Ευρώπης
 
Σε αυτόν τον χάρτη καταγράφονται οι πιο πλούσιοι επιχειρηματίες κάθε ευρωπαϊκής χώρας, φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί και αρχηγοί κρατών. Παρόλο που εμφανίζονται διαφωνίες για το ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι ανά κράτος, στον τομέα των ιδιωτικών δραστηριοτήτων καταγράφονται οι αναφερόμενοι στον χάρτη.

8. Οι εξαγωγές των Ευρωπαϊκών κρατών
 

Κάθε χώρα εξάγει και από ένα προϊόν σε άλλη χώρα, στο συγκεκριμένο χάρτη αναφέρονται τα προϊόντα που παράγει και εξάγει κάθε χώρα. Πολλές από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης βασίζουν την οικονομία τους στη βαριά βιομηχανία και εξάγουν κυρίως μηχανήματα, ενώ άλλες βασίζουν την οικονομία της αγροτική παραγωγή, εξάγοντας αγροτικά προϊόντα, στην δεύτερη κατηγορία ανήκει και η Ελλάδα.

9. Προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών
 
Η καταγραφή του προσδόκιμου ζωής των πολιτών στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ανάλογη με την καταγραφή των οικονομικών προβλημάτων. Όπως φαίνεται η οικονομία δεν είναι επηρεάζει άμεσα το προσδόκιμο ζωής, καθώς σε πολλές από τι χώρες όπου η οικονομία δεινοπαθεί οι πολίτες ζουν περισσότερο, όπως στην Ελλάδα όπου τα όρια ζωής είναι από τα υψηλότερα που καταγράφονται στην  Ευρώπη.

10. Οι ευρωπαϊκοί φόροι στο αλκοόλ
 
Οι φόροι που αφορούν το αλκοόλ στην Ευρώπη διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ωστόσο μοιάζει λογικό οι φόροι να επηρεάζονται από την κατανάλωση. Όπως φαίνεται στον χάρτη πολλές από τις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, που παραδοσιακά καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, χρυσοπληρώνουν τα ποτά που καταναλώνουν. Μάλιστα, φαίνεται πως η Ελλάδα πληρώνει φόρους για το αλκοόλ που βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι χώρες με τους μικρότερους φόρους είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.

(Πηγή: Vox)


ΠΗΓΗ:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου