Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ανοίγει και το εργασιακό - Ο ρόλος κλειδί του Ολλανδού καθηγητή Van Ours

Ανοίγει και το εργασιακό - Ο ρόλος κλειδί του Ολλανδού καθηγητή Van Ours
Στις αρχές του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου αναμένεται να «ανοίξει» στις Βρυξέλλες η διαπραγμάτευση, σε τεχνικό επίπεδο, της κυβέρνησης και των Θεσμών για τις αλλαγές που θα γίνουν στα εργασιακά. Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις, συμβάσεις εργασίας και απεργιακός νόμος.

Όπως γράφει η «Ημερησία» σε εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών, πρόεδρος της εννεαμελούς Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που θα εισηγηθούν τις αλλαγές, ορίστηκε ο 62χρονος Ολλανδός καθηγητής των Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ, Jan Van Ours, πρόεδρος της Ενωσης των Ευρωπαίων «εργατολόγων» την περίοδο 2011 - 2014 με πλούσιο ερευνητικό έργο στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Ο Ολλανδός καθηγητής θα αναλάβει να..
συντονίσει τους τέσσερις (υποδειχθέντες από τους Θεσμούς) + τέσσερις (από την ελληνική κυβέρνηση) εμπειρογνώμονες και να υποβάλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τα τρία, δηλαδή, «αγκάθια» τόσο για τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και για τη σημερινή, η οποία έχει δεσμευτεί να τα ευθυγραμμίσει «με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.».

Η συγκριτική ανάλυση θα γίνει με βάση δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας οι οποίες έχουν γίνει και αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα αλλά και τις αποκλίσεις του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου, πριν και μετά τα Μνημόνια σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται διεθνώς.

Την ίδια στιγμή πάντως συμβάσεις εργασίας  χωρίς δικαιώματα, δίχως άδειες, δώρα Χριστουγέννων ή Πάσχα και λοιπά επιδόματα, όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά, και με μισθούς ακόμα και 361 ευρώ τον μήνα, που κανένας ιδιώτης εργοδότης δεν θα τολμούσε να απαιτήσει ακόμα και στο χειρότερο σημείο της κρίσης, προωθούνται στο Δημόσιο με τη βούλα της κυβέρνησης.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου