Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Νέο συμβόλαιο μεταξύ της Shell και της βουλγαρικής κυβέρνησης για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα



Συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα υπέγραψε η Royal Dutch Shell Plc με την Βουλγαρία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg οι έρευνες που θα πραγματοποιηθούν στα ανοικτά των βουλγαρικών ακτών, εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτησή της Βουλγαρίας από εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Όπως δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, η Shell σχεδιάζει να επενδύσει 18.600.000 ευρώ για να ερευνήσει κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο μπλοκ Silistar. Η σύμβαση περιλαμβάνει ρήτρα δύο διετών παρατάσεων.

«Πρόκειται για...
διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά και έχει μεγάλη αβεβαιότητα», δήλωσε από την πλευρά της η Eileen Wilkinson, αντιπρόεδρος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Shell International Exploration and Production BV και πρόσθεσε: «Πριν αρχίσουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες, θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες ρυθμιστικές και περιβαλλοντικές εγκρίσεις.»

Όπως σημειώνει το Bloomberg διεθνείς εταιρείες ερευνών συνεχίζουν να επενδύουν σε γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την πίεση να περικόψουν τους προϋπολογισμούς των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων. Η Total SA, η OMV AG και η Repsol SA αποτελούν την κοινοπραξία που ερευνά το πεδίο Khan Asparuh, στις βόρειες βουλγαρικές ακτές. Η κοινοπραξία ενδέχεται να αρχίσει γεωτρήσεις στα μέσα του 2016, δήλωσε η Petkova.

Η Βουλγαρία εισάγει το σύνολο του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειες της μετά τη διακοπή για δυο εβδομάδες της παροχής αερίου το 2009

ΠΗΓΗ:energyworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου