Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Οι μνηστήρες ΔΕΣΦΑ «λοξοκοιτάζουν» δίκτυα σε Γερμανία και Αυστρία

Αποτέλεσμα εικόνας για αεριο
Δύο από τις υποψήφιες εταιρείες για εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίησή του, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για άλλα δίκτυα πέραν του ελληνικού. Τι αναφέρουν πληροφορίες του βελγικού τύπου. Ποια τα δίκτυα για τα οποία ενδιαφέρονται.

Μνηστήρες του ΔΕΣΦΑ «ψάχνουν» δίκτυα σε Γερμανία-Αυστρία *Οι κινήσεις Fluxys & Snam
Η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου σε Γερμανία και Αυστρία, μπαίνει στο στόχαστρο της βελγικής Fluxys και της ιταλικής Snam, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού του ελληνικού ΔΕΣΦΑ.

Χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση ότι οι δύο εταιρείες εγκαταλείπουν το ελληνικού ενδιαφέροντος project, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο..
ότι η εκκρεμότητα με τους όρους τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ, σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα που προκαλούν στην αζέρικη Socar, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, απομακρύνουν τις πιθανότητες ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ.

Σε ό,τι αφορά στις κινήσεις της Fluxys και της Snam, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του βελγικού τύπου η πρώτη παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες πώλησης των δικτύων φυσικού αερίου Thyssengas στην Γερμανία και Gas Connect Austria στην Αυστρία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, η Fluxys δεν έχει υποβάλει ακόμη προσφορά για την εξαγορά των δικτύων κάτι όμως που προτίθεται να το κάνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες. Μάλιστα επισημαίνεται ότι η βελγική εταιρεία, δεν προτίθεται να καταβάλλει υπερβολικά υψηλό αντίτιμο.

Ειδικά για το γερμανικό δίκτυο Thyssengas, είναι γνωστό ότι η Fluxys το γνωρίζει καλά καθώς στο δυτικό του τμήμα ενώνεται με το βελγικό δίκτυο, ενώ είχε συμμετάσχει στην διαδικασία πώλησής του το έτος 2011, την οποία τελικά κέρδισε ο αυστραλιανός όμιλος Macquarie. Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι η εκτιμώμενη αξία πώλησης του γερμανικού δικτύου μπορεί να φθάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά το αυστριακό δίκτυο Gas Connect, τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι πρόκειται για το κύριο δίκτυο φυσικού αερίου στην Αυστρία, με αγωγούς μήκους 900 χιλιομέτρων, ενώ αποτελεί σημαντικό σύνδεσμο για την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Δυτική Ευρώπη. Το αυστριακό δίκτυο ανήκει σήμερα στον αυστριακό πετρελαϊκό όμιλο OMV, ο οποίος πουλά το 49% των μετοχών, προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητά του.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται και οι δύο εταιρείες, δηλαδή Fluxys και Snam, όπως και ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος Allianz, και τα διεθνή επενδυτικά ταμεία έργων υποδομών Borealis και First State Investments.

Σύμφωνα με πηγές η εκτιμώμενη αξία του 49% της Gas Connect, μπορεί να φθάσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου