Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Η Shell επεκτείνει την παρουσία της στην Αλβανία και «ακουμπάει» τις ελληνικές πετρελαιοπιθανές περιοχές


Την ημέρα που ανακοινώθηκαν στη χώρα μας οι αναθέσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη βάση του διαγωνισμού για τις τρείς χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, από τη γειτονική Αλβανία ήρθε μια σημαντική είδηση: Η καναδική Petromanas συμφώνησε να πουλήσει στη Shell τα περιουσιακά της στοιχεία στην Αλβανία κι έτσι ο πολυεθνικός κολοσσός απέκτησε το 100% των μετοχών και την επιχειρησιακή ευθύνη στο πεδίο Shpiragu στη νότια Αλβανία.

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς με την απόκτηση του οικοπέδου η Shell έρχεται νοτιότερα και σχεδόν «ακουμπά» τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η πιο ενδιαφέρουσα διάσταση ωστόσο, είναι ότι στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπως βεβαιώνουν ειδικοί του χώρου, υπάρχουν γεωλογικά ανάλογα, δηλαδή περιοχές με ίδια δομή, ηλικία πετρωμάτων καθώς και ίδια γεωλογική ιστορία με τις περιοχές εκείνες στην Αλβανία που περιέχουν πετρέλαιο. Αυτό δημιουργεί προσδοκίες και για τη χώρα μας, καθώς ειδικά..
η περιοχή των Ιωαννίνων θεωρείται από τους γεωλόγους ότι αποτελεί τη γεωλογική συνέχεια και ανήκει στην ίδια «πλάκα».

Σε κάθε περίπτωση, η έντονη δραστηριοποίηση της Shell στη «γειτονιά» μας, εγγράφει υποθήκες για μελλοντικό ενδιαφέρον της και για τα ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία μετά και την ανάθεση των τριών χερσαίων περιοχών φτάνουν πλέον τον αριθμό 7 (πρώτα απ΄όλα ο Πρίνος και η ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, δεύτερον οι περιοχές Ιωάννινα, Πατραϊκός και Κατάκολο και τρίτον οι περιοχές Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτική Πελοπόννησος και Άρτα – Πρέβεζα).

Για να επανέλθουμε στην Αλβανία, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το ενδιαφέρον της Shell για την περιοχή εκδηλώθηκε αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο γεωτρητικό πρόγραμμα. Στις γεωτρήσεις αυτές έχει ανακοινωθεί ότι εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μόλις επιβεβαιώθηκαν οι ανακαλύψεις στην επαρχία Berat, τον περασμένο Μάρτιο, η Shell ουσιαστικά προανήγγειλε την αύξηση των επενδύσεών της στην περιοχή.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες του χώρου, σε περιπτώσεις κοιτασμάτων όπως στην Αλβανία ή στην δική μας περίπτωση στην Ήπειρο, απαιτείται σημαντική ερευνητική εργασία, η οποία συνήθως γίνεται από μικρότερες εταιρείες. Μόλις γίνει μια σημαντική ανακάλυψη τότε συνήθως έρχονται και οι μεγαλύτερες εταιρείες για να επενδύσουν με μεγαλύτερη σιγουριά.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στη γειτονική Αλβανία υπάρχει μια ακμάζουσα πετρελαϊκή βιομηχανία και δραστηριότητα καθώς 8 πετρελαϊκές μοιράζονται 18 ενεργές παραχωρήσεις στην Αλβανική επικράτεια, τόσο σε χερσαία όσο και σε θαλάσσια πεδία. Εκτός από τις Shell και Petromanas, στη γειτονική αγορά δίνουν το παρόν οι  καναδικές Bankers Petroleum και Stream Oil & Gas, η βρετανική Cairn, η ισραηλινή ILDC  και η San Leon Energy συμφερόντων του μεγαλοεπενδυτή George Soros.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου