Το πάντα καλά πληροφορημένο για τα θέματα της ΕΕ Euractiv είναι σαφέστατο απ' τον τίτλο του άρθρου: "EU countries must power neighbours during shortages, under new rules". Με νέα νομοθεσία, που προωθείται την ερχόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο των Επιτρόπων της 10ης Φεβρουαρίου 2016, οι χώρες της ΕΕ θα υποχρεωθούν "να βοηθούν τις γειτονικές χώρες στη ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και των κοινωνικών υπηρεσιών, πχ των υπηρεσιών υγείας, σε περιπτώσεις ελλείψεων".
Προκειμένου να μπορούν οι χώρες να βοηθήσουν τους γείτονες ασφαλώς θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες καλωδιακές διασυνδέσεις, το ρεύμα δεν μεταφέρεται με αεροπλάνα και βαπόρια. Κι από τη στιγμή που θα υπάρχουν οι καλωδιακές διασυνδέσεις, αμέσως και πολύ εύλογα θα τεθεί το θέμα της διαρκούς αξιοποίησης των υποδομών, της ανεμπόδιστης ροής του τυχαίου αιολικού ρεύματος στο υπό διαμόρφωση Πανευρωπαϊκό Super Grid. Ποιος είπε πως ο δρόμος για την κόλαση δεν είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, με τη "βοήθεια σε περιπτώσεις ανάγκης";
Όλες οι χώρες έχουν από πολύ παλιά καλωδιακές διασυνδέσεις, για να βοηθούν η μια την άλλη σε περιπτώσεις ανάγκης, ιδίως μετά από κάποιο μπλακ άουτ, συνεπώς δεν περίμεναν να θυμηθεί η Κομισιόν την "αρχή της αλληλεγγύης". Αλλά και όλες οι χώρες μέχρι τώρα περίπου "σφυρίζουν αδιάφορα" στο στόχο επέκτασης της δυναμικότητας των διασυνδέσεων στο 10%, στόχος που είχε τεθεί το ...2002. Κι όχι μόνο "σφυρίζουν αδιάφορα", αλλά όταν ...
η Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια, του Οκτωβρίου 2014, είχε ζητήσει επίμονα την αύξηση του στόχου σε 15%, προκειμένου να ξεφορτωθεί το αιολικό πρόβλημα της Ιβηρικής χερσονήσου, συνάντησε την παγερή αδιαφορία των υπολοίπων, που την παρέπεμψαν στις καλένδες του ...2030.
Για τις ανάγκες της "αλληλεγγύης" οι χώρες της ΕΕ θα διαιρεθούν σε ομάδες, εξαιρώντας μόνο τις νησιωτικές Κύπρο και Μάλτα: Βρετανία-Ιρλανδία, Βέλγιο-Γαλλία-Λουξεμβούργο-Ολλανδία-Πορτογαλία-Ισπανία (να δείτε χαρά που θα κάνουν οι Γάλλοι για την "αλληλεγγύη" των Ιβήρων), Τσεχία-Γερμανία-Πολωνία-Σλοβακία, Βαλτικές χώρες, Σκανδιναβικές χώρες και, τέλος, "εδώ είναι Βαλκάνια", Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία.
Το ερώτημα βεβαίως είναι για ποιο ακριβώς λόγο απαιτείται νέα νομοθεσία της ΕΕ, από τη στιγμή που όπως είχαμε δει τον Ιούνιο 2015, 12 χώρες της Κεντρικής & Βόρειας Ευρώπης, (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Πολωνία και Τσεχία). υπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη για την περιφερειακή συνεργασία στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, με το Γερμανό Αντικαγκελάριο να πανηγυρίζει για την εξέλιξη.
Ο λόγος προφανώς δεν είναι άλλος απ' την άρνηση των "ξεροκέφαλων" Τσέχων και Πολωνών να επιτρέπουν την ανεμπόδιστη ροή του τυχαίου αιολικού ρεύματος μέσα απ' τα δικά τους δίκτυα προς τη Νότια Γερμανία, μια που οι Γερμανοί ακόμα δεν τα έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν τα εσωτερικά τους απαραίτητα δίκτυα μεταφοράς απ' τη Βόρεια προς τη Νότια Γερμανία, οι Βαυαροί είναι ακόμα πιο "ξεροκέφαλοι". Όπου λοιπόν οι επιμέρους χώρες δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Γερμανίας, αναλαμβάνει δράση η Κομισιόν, για να φέρει νέα "νομοθεσία" και να ομαδοποιήσει μόνο τους "ξεροκέφαλους" με τους Γερμανούς, αφήνοντας π.χ. την Αυστρία απ' έξω. Πώς τη λέμε μια τέτοια Ευρώπη;
Εκτός απ' τον ηλεκτρισμό, η "αρχή της αλληλεγγύης" θα ισχύει και για το φυσικό αέριο, όπου στα μεν λόγια θα ενθαρρυνθεί η αύξηση της υποδοχής του LNG, (Λιθουανία και Πολωνία πρόσφατα έθεσαν σε λειτουργία τερματικά υποδοχής LNG), στις δε πράξεις η Γερμανία προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, ώστε να υποκαταστήσει την Ουκρανία ως η χώρα διέλευσης του Ρωσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη. Το είπαμε άλλωστε πρόσφατα, την 1η Δεκεμβρίου, πως με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πλέον μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου