Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Εl-Badri (OPEC): Δεν μπορούμε να συζήσουμε με το πετρέλαιο σχιστόλιθου

Εl-Badri (OPEC): Δεν μπορούμε να συζήσουμε με το πετρέλαιο σχιστόλιθου
OPEC και η αμερικανική βιομηχανία άντλησης υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο μπορεί να τα "σπάσουν".

Ο ΟPEC πρώτα την αγνόησε, μετά ανησύχησε και ύστερα ξεκίνησε πόλεμο τιμών εναντίων της. Στο τέλος, όμως, από ό,τι φαίνεται, δεν γνωρίζει πως θα συνυπάρξει μαζί της.

"Δεν ξέρω πως θα συζήσουμε με την άντληση πετρελαίου σχιστόλιθου στις ΗΠΑ", ανέφερε ο Abdalla Salem El-Badri, γενικός γραμματέας του OPEC, σε ομιλία του στο Τέξας.

Ο OPEC, ο οποίος ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου δεν έχει αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ποτέ μία πηγή πετρελαίου η οποία μπορεί τόσο γρήγορα να προσαρμόζεται στις διακυμάνσεις των τιμών. Αυτό δυσκολεύει και των έλεγχο των τιμών αλλά και της προσφοράς εκ μέρους του καρτέλ.

Η ΙΕΑ έδωσε στον OPEC αρκετούς λόγους για να "τρέμει" το πετρέλαιο σχιστόλιθου την Δευτέρα, αναφέροντας πως..
η συνολική παραγωγή αμερικανικού αργού, της οποίας η μεγαλύτερη ποσότητα προέρχεται από σχιστόλιθο, θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα από το 2015 μέχρι το 2021 παρά τις χαμηλές τιμές. Αν και η παραγωγή των ΗΠΑ από την άντληση του συγκεκριμένου αργού προβλέπεται πως θα αυξηθεί κατά 600.000 βαρέλια/ημέρα φέτος και κατά 200.000 βαρέλια/ημέρα το 2017, θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της προσφοράς μετά το 2018.

Ο ΟPEC από τη μεριά του είχε ξεκινήσει τον πόλεμο τιμών από τον Νοέμβριο του 2014, όταν, πλήττοντας το καναδικό αλλά και το πετρέλαιο Βραζιλίας, αποφάσισε να μην χαμηλώσει την προσφορά, παρά την παγκόσμια υπερπροσφορά. Από τότε, οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει πάνω από 50%, σε χαμηλό δωδεκαετίας, στα 26 δολάρια/βαρέλι στις 11 Φεβρουαρίου.

Η στρατηγική του OPEC φαίνεται πως αλλάζει σταδιακά,λόγω της συμφωνίας της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ της Σ. Αραβίας και της Ρωσίας για πλαφόν της παραγωγής στα επίπεδα Ιανουαρίου.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου