Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Bloomberg: Πώς μπορούν να εξαφανιστούν 404,3 δισ. δολάρια από τα χρηματιστήρια

Αποτέλεσμα εικόνας για Bloomberg: Πώς μπορούν να εξαφανιστούν 404,3 δισ. δολάρια από τα χρηματιστήρια
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία είναι πιθανόν να αποσύρουν 404,3 δις δολάρια από τα διεθνή χρηματιστήρια φέτος, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στο εύρος από 30 έως 40 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (Sovereign Wealth Fund Institute, SWFI), όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, που έχουν συσσωρεύσει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 7 τρις δολαρίων, προχώρησαν πέρυσι σε ρευστοποιήσεις εισηγμένων μετοχών, ύψους 213,4 δις δολαρίων, καθώς η βουτιά των τιμών του πετρελαίου ασκεί πίεση στις οικονομίες τους, αναφέρει σε έκθεσή του το SWFI, που έχει έδρα το Λας Βέγκας.

«Πριν από δύο χρόνια, άρχισαν να...
εμφανίζονται οι ρωγμές», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας: «Το σενάριο για τις τιμές των πρώτων υλών μετέβαλε τη συμπεριφορά των κρατικών θεσμικών επενδυτών, από αυτή που είχαν στο ζενίθ τους που άρχισε το 2004, όταν, μεταξύ άλλων, διέσωζαν τράπεζες, όπως τη Citigroup, και επένδυαν στο κτίριο της Chrysler και στα παρκόμετρα του Σικάγο».

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, από αυτό της Νορβηγίας έως του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών τους μετά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου περισσότερο από 50% πέρυσι. Το Αμπού Ντάμπι επανεξετάζει τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες του, με το βλέμμα στραμμένο στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν πάνω από 19 δις δολάρια τον Δεκέμβριο, καθώς η χώρα απέσυρε διαθέσιμα για να μπορέσει να διατηρήσει τις δαπάνες της.


ΠΗΓΗ:pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου