Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Κοινοπραξία ΔΕΗ-Edison για Φλώρινα και Αμύνταιο «φωτογραφίζει» ο Μανώλης Παναγιωτάκης


Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Φλώρινας και του Αμυνταίου καθώς και τα λιγνιτικά πεδία που τις τροφοδοτούν, θα αποτελέσουν τη βάση του κοινοπρακτικού σχήματος που επιδιώκει να δημιουργήσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με ευρωπαϊκό ενεργειακό οίκο. Αυτό προκύπτει από όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σε συνέδριο για την «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» στην Κοζάνη.

Για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός ο πρόεδρος της ΔΕΗ μίλησε για την προοπτική συνεργασίας με ιδιώτες, με στόχο τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος, στο οποίο η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφικό πακέτο και το οποίο θα πραγματοποιήσει επενδύσεις τόσο για την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, όσο και για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των λιγνιτικών πεδίων που θα τροφοδοτούν τις συγκεκριμένες μονάδες.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης «στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ για την επόμενη περίοδο είναι..
«η λιγνιτική παραγωγή να ανέλθει στο 35% και άμεσα να προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην κατασκευή δεύτερης μονάδας στην Μελίτη. Το ύψος της επένδυσης, όπως είπε,  ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ και «βασική επιδίωξη της επιχείρησης είναι η κατασκευή της μονάδας να γίνει σε σύμπραξη με κάποιον ευρωπαϊκό οίκο που θα αναλάβει να ανεγείρει τη μονάδα και θα διαχειρισθεί μαζί με τη ΔΕΗ τόσο τη μονάδα όσο και τα ορυχεία της περιοχής».

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε εξάλλου, την εμπλοκή του ίδιου η άλλου ξένου οίκου και στην περιβαλλοντική ανακατασκευή του ΑΗΣ Αμυνταίου. Ο σταθμός ισχύος 600 MW (αποτελείται από δυο μονάδες ισχύος 300 MW η κάθε μια) σήμερα δουλεύει εκ περιτροπής με χαμηλή ισχύ και το 2021 αναμένεται να κλείσει οριστικά εάν δεν εκσυγχρονιστεί. «Μπορούμε και μόνοι μας να αναλάβουμε το έργο της ανακατασκευής αλλά στην παρούσα φάση δεν θα λέγαμε όχι στη σύμπραξη με ξένο ευρωπαϊκό οίκο που θα συμφωνεί και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της επιχείρησης στην ΕΕ, σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την ιταλική Edison για το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα εισφέρει στο κοινοπρακτικό σχήμα τις υφιστάμενες μονάδες Μελίτη Ι και  Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ενώ η Edison θα αναλάβει τη χρηματοδότηση τόσο της κατασκευής της Μελίτης ΙΙ, όσο και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Αμυνταίου. Όπως είναι γνωστό, η Edison ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μέσω της Elpedison, στην οποία συμμετέχουν επίσης τα Ελληνικά Πετρέλαια (που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με τη ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής) και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ που κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο εκ της θέσεως του είναι η φυσική πηγή τροφοδοσίας της Μελίτης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα πληροφορίες ήθελαν τη διοίκηση της ΔΕΗ, κατόπιν παρότρυνσης του υπουργείου Ενέργειας, να συνομιλεί με τη ρωσική πλευρά και τον όμιλο Κοπελούζου, για τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος που θα κατασκευάσει τη Μελίτη ΙΙ στο πλαίσιο του «κλεισίματος» των εκκρεμοτήτων της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας- Ρωσίας για την προμήθεια φυσικού αερίου η οποία λήγει εντός του έτους. Ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Παναγιωτάκη περί της προοπτικής σύμπραξης με ευρωπαϊκό οίκο δείχνει ότι οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν ευοδωθεί.

Τέλος απαντώντας σε όσους επικρίνουν τους σχεδιασμούς του περί συνεργασίας με ιδιώτες και ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε: «δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά δεν πρέπει να παραμένουμε κολλημένοι στα παλιά, καμιά ιδεοληψία και δογματισμός να μην στέκεται εμπόδιο στο έργο μας και το μοναδικό μήνυμα που έχει αξία σήμερα είναι η ΔΕΗ σε αυτήν τη συγκυρία αλλά και στο μέλλον να παραμείνει ισχυρή».


ΠΗΓΗ:energyworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου