Λένε πως «μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις». Πόσο μάλλον όταν οι φωτογραφίες είναι περισσότερες. Οι εικόνες από το κατεστραμμένο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, που δείχνουν τα αποκαΐδια να καπνίζουν, στέλνοντας τοξικό καπνό στον ουρανό της Αττικής, μόνο ανησυχία προκαλούν. Πρόκειται για τον χώρο του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεως - Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε.», στην περιοχή του Ασπροπύργου, που πήρε φωτιά στις 6 Ιουνίου 2015. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων κάηκαν, δημιουργώντας ένα τοξικό νέφος πάνω από την περιοχή, που έφτασε τις επόμενες μέρες και στην Αθήνα.
«Ο χώρος παραμένει σε άθλια κατάσταση. Η φωτιά εξακολουθεί να σιγοκαίει και να απελευθερώνει τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα της Αττικής. Οταν το πράγμα ξεφεύγει λίγο, επεμβαίνει η πυροσβεστική υπηρεσία... και η ζωή συνεχίζεται», καταγγέλλει...
η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που δημοσιοποίησε και τις φωτογραφίες. «Ο χώρος είναι αφύλακτος, όποιος θέλει μπαίνει. Μάλιστα, γίνεται νέα απόρριψη μπάζων και αποβλήτων. Είδαμε σε πολλά σημεία σωρούς αποβλήτων, που έχουν αποτεθεί μετά την πυρκαγιά, ανάμεσά τους ποσότητες αμιάντου. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων εξακολουθούν να ζητούν ασφαλή διαχείριση», λέει στην «Κ» ο κ. Τάσος Κεφαλάς, μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης. «Η πολιτεία, ίσως, θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε, επιβάλλοντας ένα πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων ευρώ σε μια ανύπαρκτη εταιρεία, ενός εξαφανισμένου ιδιοκτήτη», σημειώνει η Πρωτοβουλία.
Πράγματι, στην εταιρεία «Γενική Ανακυκλώσεως - Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε.» (που έχει εκπρόσωπο τον επιχειρηματία Δημήτρη Λαζόπουλο) επιβλήθηκε πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Σκοπός είναι «η ανάληψη δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκλήθηκε στη θέση “Πάτημα” ή “Πεύκο Μαυράκη” Ασπροπύργου, από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6 Ιουνίου 2015». Το ποσό που θα εισπραχθεί προβλέπεται να αποδοθεί στο Πράσινο Ταμείο. Πάντως, σοβαρά ερωτήματα υπάρχουν για την είσπραξη του προστίμου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η «Κ» (27/1/2016, Γ. Λιάλιος) η «Γενική Ανακυκλώσεως» έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, η οποία δεν έχει ακόμα εκδικαστεί. Βεβαίως, η εταιρεία συμμετέχει και σε κοινοπραξία που προσφέρει υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση απορριμμάτων στην πόλη των Ιωαννίνων.
«Η φωτιά έχει σβήσει, τελεία και παύλα. Μας πήρε πάνω από δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η κατάσβεση, αλλά τώρα έχει σβήσει. Αυτό που συμβαίνει είναι πως διάφοροι μπαίνουν στον χώρο και καίνε λάστιχα, με αποτέλεσμα σε συγκεκριμένα σημεία οι όγκοι των σκουπιδιών να ξαναπαίρνουν φωτιά και να χρειάζεται η επέμβαση της Πυροσβεστικής», αντιτείνει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Ιωάννης Βασιλείου. Ο αντιπεριφερειάρχης δεν αρνείται την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του χώρου, ενώ επιβεβαιώνει πως ο χώρος παραμένει αφύλακτος και περατός.
«Το νέο είναι πως για το έργο απόσυρσης των καμένων και γενικά εξυγίανσης του χώρου έχουν εγκριθεί πέντε εκατομμύρια ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, τα οποία έχουν μεταφερθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για τον σκοπό αυτό. Το ποσό είναι ίσο με το πρόστιμο που έχει επιβληθεί και πρέπει να καταβληθεί από την εταιρεία που λειτουργούσε το ΚΔΑΥ. Αλλά δεν θα περιμένουμε την πληρωμή του προστίμου, θα αξιοποιηθούν ήδη υπάρχοντα κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο», λέει ο κ. Βασιλείου στην «Κ».
Ο αντιπεριφερειάρχης υποστηρίζει πως «σύμφωνα με τις μελέτες που έκαναν επιστημονικοί φορείς, δεν υπάρχουν επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα. Αλλά καθώς υπάρχουν υψηλοί σωροί και πολύ μεγάλες ποσότητες, που μπορεί να φτάνουν τις 60.000 τόνους, δεν μπορεί να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το τι θα βρούμε θαμμένο».
Η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε δημοπράτηση έργου απόσυρσης των καμένων και των άλλων σκουπιδιών που υπάρχουν στον χώρο, με ταυτόχρονο έλεγχο της επικινδυνότητας των υλικών. Καθώς το έργο είναι δύσκολο και πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, θα δημιουργηθεί επιτροπή διαχείρισης, με στελέχωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια, τον Δήμο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.λπ. Το έργο επείγει για να εξαλειφθεί η απειλητική περιβαλλοντική «βόμβα».
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/02/2016)
ΠΗΓΗ:energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου