Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ποια χώρα θα είναι το επόμενο θύμα της «βουτιάς» του πετρελαίου;

Ποια χώρα θα είναι το επόμενο θύμα της «βουτιάς» του πετρελαίου;
Η Σ. Αραβία εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας, με περικοπές επιδοτήσεων, μειώσεις κρατικών δαπανών και άλλα πρωτόγνωρα για μία χώρα που θεωρείται το λιγότερο πλούσια.

Αζερμπαϊτζάν και Νιγηρία σπεύδουν να ζητήσουν βοήθεια από διεθνής οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους, καθώς βλέπουν τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου να κατακρημνίζονται.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο που ο μαύρος χρυσός έχει χάσει... τον μπούσουλα, με την τιμή του να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών και κανένα φως να μην φαίνεται στο βάθος του τούνελ, που να δημιουργεί έστω και μία αμυδρή αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ανάκαμψη.

Ποιο θα είναι, όμως, το επόμενο θύμα;

Όπως όλα δείχνουν..
«σοβαρές» υποψηφιότητες θέτουν Βενεζουέλα και Αγκόλα. Δύο χώρες πλούσιες σε πετρέλαιο αλλά φτωχές σε έσοδα.

«Βενεζουέλα και Αγκόλα είναι οι δύο χώρες τις οποίες θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά. Η Βενεζουέλα βρίσκεται, ολοφάνερα, ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση, ενώ η Αγκόλα έχει μεγάλα προβλήματα. Κανείς δεν μπορεί, επίσης, να αποκλείσει ένα «μπαμ» σε Αλγερία και Ιράκ», υπογραμμίζει ο Amrita Sen, αναλυτής πετρελαϊκών αγορών και συνιδρυτής της εταιρείας Energy Aspects.

Η καταστροφή της Βενεζουέλας

Η Βενεζουέλα είναι η χώρα του OPEC που κάνει -δικαίως όπως δείχνουν τα οικονομικά της δεδομένα – τη μεγαλύτερη φασαρία, ζητώντας έκτακτη σύνοδο του οργανισμού και φυσικά μείωση της ημερήσιας παραγωγής, προκειμένου να μειωθούν οι υψηλές ποσότητες που διοχετεύονται στις αγορές, σε μία περίοδο που η ζήτηση παραμένει είτε στάσιμη είτε πτωτική.

Η οικονομία της αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί κατά το εντυπωσιακό 18% φέτος, σύμφωνα με εκτίμηση του ΔΝΤ, ενώ ο πληθωρισμός, βάσει επίσημων στοιχείων, φθάνει στο 141%. Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι βρίσκεται στο απίστευτο επίπεδο του 720%!


ΠΗΓΗ;newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου