Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Τσίπρας -Σκουρλέτης - Στεργιούλης τη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στη Τεχεράνη

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Σε μια πανηγυρική τελετή στη Τεχεράνη, παρουσία του Πρωθυπουργού, του υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη και του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλη αναμένεται να επισφραγιστεί η συμφωνία του ελληνικού ομίλου με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, NIOC.

Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, μαζί με τη συμμετοχή αρκετών ελλήνων επιχειρηματιών από διαφόρους κλάδους της οικονομίας, ξεκινά τη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, και σαν στόχο έχει, με επίκεντρο την οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΛΠΕ-NIOC, να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη περσική οικονομία.

Με την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας, που εντός της εβδομάδας πρόκειται να εγκριθεί από το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, θα ανοίξει και ο δρόμος για τις πρώτες παραδόσεις περσικού αργού, κάτι που αναμένεται μέσα στο Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Στις βασικές της πτυχές η συμφωνία είναι γνωστή, τόσο αναφορικά με τις εισαγωγές αργού, όσο και ως προς την αποπληρωμή της παλαιάς οφειλής των ΕΛΠΕ, αξίας 600 εκατ. ευρώ. Αφενός τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 20%-30% των ημερήσιων αναγκών τους σε περσικό αργό. Αφετέρου θα αποπληρώσουν το 50% των οφειλών τους στη NIOC με ίσης αξίας εξαγωγές έτοιμων διυλισμένων προϊόντων (βενζίνης και ντίζελ), και το 10% των οφειλών μέσω της παροχής υπηρεσιών engineering στο Ιράν από τη θυγατρική τους Ασπροφός. Με άλλα λόγια, θα εξάγουν έτοιμα διυλισμένα προϊόντα αξίας 300 εκατ. ευρώ, και θα παράσχουν υπηρεσίες engineering αξίας 60 εκατ. ευρώ.

Στα επιμέρους θέματα, λέγεται ότι...
παραμένουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες. Τέτοιες είναι αφενός η διάρκεια των πιστώσεων για τις παραδόσεις αργού, με τους Ιρανούς να ζητούν ένα μήνα, και τα ΕΛΠΕ δύο μήνες, και αφετέρου οι εγγυητικές επιστολές. Το αν δηλαδή οι αγορές αργού θα γίνονται με καταβολή εγγυητικών από ελληνικές τράπεζες ή όχι.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, στο κέντρο του "κάδρου" δεσπόζει το γεγονός ότι οι πετρελαϊκές σχέσεις των δύο χωρών ενεργοποιούνται και πάλι έπειτα από τρία χρόνια πάγου. Επιπλέον, με τα προϊόντα αξίας 300 εκατ. ευρώ που θα εξάγουν τα ΕΛΠΕ, βάζουν στην ουσία "πόδι" ως πωλητής έτοιμων διυλισμένων καυσίμων στην τεράστια περσική αγορά.

Εκείνο που με περιέργεια περιμένουν να δουν τα στελέχη των ΕΛΠΕ είναι αν κατά την Πρωθυπουργική επίσκεψη, οι Ιρανοί θα επαναλάβουν και πάλι το ενδιαφέρον για την εξαγορά μετοχικού ποσοστού του ελληνικού ομίλου. Δεν έχουν περάσει παρά μερικές ημέρες από τότε που ο αναπληρωτής υπουργός Αμιρ Χοσείν Ζαμανίνια μιλώντας στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας, είπε πως οι Ιρανοί είναι πρόθυμοι να εξαγοράσουν τα ΕΛΠΕ.

Τότε, πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων υποστήριξαν πως δεν έγινε καμία σχετική νύξη κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ζαμανίνια στην Αθήνα. Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές προσκείμενες στον Πάνο Σκουρλέτη επέμειναν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου, το οποίο πάντως έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Προ μηνός, είχαν κυκλοφορήσει ανάλογες πληροφορίες για πιθανό ενδιαφέρον εξαγοράς των ΕΛΠΕ από τους Ιρανούς, ωστόσο ο κ. Σκουρλέτης είχε κάνει και τότε ξεκάθαρο ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να μειώσει το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ (35%) αλλά θα έβλεπε θετικά την προοπτική να το ενισχύσει. Αντίστοιχα, και η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛΠΕ (42,6%) είχε διαψεύσει επίσημα ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τη μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ.

Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν η δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος της Τεχεράνης να αποτελεί τμήμα της διαπραγματευτικής της τακτικής στην προσπάθειά της να ξαναμπεί στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την άρση του εμπάργκο.

Διότι την περίοδο αυτή, το Ιράν διαπραγματεύεται μειωμένες τιμές προμήθειας αργού σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, και η Γαλλία, ενώ παράλληλα εξετάζει τρόπους να επενδύσει στην Ευρώπη κεφάλαια τα οποία θα του αποφέρουν αφενός οι πωλήσεις πετρελαίου, και αφετέρου η εξόφληση των παλαιότερων οφειλών που είχαν δημιουργηθεί πριν το εμπάργκο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα 600 εκατ. ευρώ οφείλουν τα ΕΛΠΕ (ή 755 εκατ. δολάρια κατά παλαιότερη εκτίμηση των Ιρανών).

Φυσικά υπάρχει και το σενάριο, παρά τις όποιες διαψεύσεις, ο βασικός μέτοχος των ΕΛΠΕ να συζητά πράγματι σε πολύ υψηλό επίπεδο με τους Ιρανούς, κάτι που εφόσον ισχύει, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί παρά μόνο, όταν θα ανακοινωθεί επισήμως.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου